Váratlan helyzetek nap mint nap adódnak - ilyenkor két opció van: felkapjuk a cipellőt és menekülünk, vagy szembenézünk velük. Én az utóbbit választottam, amikor múlt héten éppen a munkahelyemen tetettem, hogy dolgozom, amikor megcsörrent a telefonom, és szembesültem a ténnyel, hogy a pasim névnapja alkalmából a Szülei úgy határoztak, este meglepik - nálam. Az, hogy a lakás romokban van, és a hűtőm kvázi kong az ürességtől, csak a hívás bontása után esett le, azt meg hagyjuk, hogy a varázslatra maradt nettó 120 percem. Mit csinál ilyenkor a kreatív urbánus nő? 1. sokkot kap. 2. ebédszünetben bevásárol. 3. a melóból taxival megy haza 4. jön a sokk második felvonása, majd a tettek mezejére lép.
Evidens volt, hogy több fogásos menü kivitelezésére nem lesz időm, így arra jutottam, mi lenne ha szendvicseket gyártanék, és azokat reprezentálnám a vendégeknek. Így is történt, négy féle variációt találtam ki:
1. Tonhalas
Hozzávalók:
- lurpak vaj
- tonhal konzerv ( Rio Mare)
- bors, só, citrom
- medvehagyma, fokhagyma
- kapribogyó
- többszínű kaliforniai paprika
A bagetteket vékonyan megkenem a vajjal, majd rápakolom a zúzott fokhagymával összekevert tonhalat (én jobban preferálom az olívaolajas verziót, de van sós lében áztatott is, ízlés kérdése), sózom, borsozom, citromot facsarok rá, majd ráhelyezem a medvehagymacsíkokat és a kaliforniai paprika darabokat a kapribogyókkal. Ha még ínyencebbé akarjuk tenni, keverhetünk a tonhalhoz egy lehelletnyi dijonit.
2. Italiano
Hozzávalók:
- pesto
- pármai sonka
- parmezán
- koktélparadicsom
- fekete olívabogyó
-bazsalikom
A bagetteket pestóval kenem meg(opcionálisan csurgathatunk rá olívaolajat is), ráhelyezem a pármai sonkát (vigyázzunk, könnyen szakad), meghintjük parmezánnal, majd jöhet rá a koktélparadicsom kis szeletekben, az olívák és a friss bazsalikom.
3. Classic
Ki ne emlékezne a 90-es évek iskolai bulijaira, társasági összeröffenéseire, na ez a szendvics tuti ott figyelt, és néha olyan jó egy kicsit nosztalgiázni, nem?
Hozzávalók:
- vajkrém
- szalámi (én Picket tettem rá, de ez megint csak ízlés kérdése)
- főtt tojás
- kovi ubi szeletek (lehet friss is)
- reszelt trappista
- piros arany
Megkenjük a bagetteket a vajkrémmel, rádobjuk a szalámikat, főtt tojás szeleteket, ubit és a sajtot, és néhány pötty piros aranyat nyomunk rá, nálam ez tuti örök beuftó marad, talán a gyerekkori emlékek miatt, vagy a fene se tudja.
4. Sajtimádó
Hozzávalók:
- kéksajt
- philadelphia vajkrém
- camambert (fűszeres)
- petrezselyem
- kis majonéz (lehet ízesített is)
- zöld olívabogyó
A bagetteket megkenjük a kéksajttal összedolgoztt philadeplhia vajkrémmel, rá jöhetnek a camabert szeletek, amiket megkenhetünk majonézzel, ha kedvünk úgy tartja, ezt pedig szórjuk meg friss petrezselyemmel és karikákra vágott zöld olívával.
Mindegyikhez tökéletes egy fincsi limonádé.
Jó étvágyat! :-)