Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Szendvicskirálynő - avagy váratlan helyzetek és kreativitás

2014. április 04. - fuf87

szendvicsek.jpeg

Váratlan helyzetek nap mint nap adódnak - ilyenkor két opció van: felkapjuk a cipellőt és menekülünk, vagy szembenézünk velük. Én az utóbbit választottam, amikor múlt héten éppen a munkahelyemen tetettem, hogy dolgozom, amikor megcsörrent a telefonom, és szembesültem a ténnyel, hogy a pasim névnapja alkalmából a Szülei úgy határoztak, este meglepik - nálam. Az, hogy a lakás romokban van, és a hűtőm kvázi kong az ürességtől, csak a hívás bontása után esett le, azt meg hagyjuk, hogy a varázslatra maradt nettó 120 percem. Mit csinál ilyenkor a kreatív urbánus nő? 1. sokkot kap. 2. ebédszünetben bevásárol. 3. a melóból taxival megy haza 4. jön a sokk második felvonása, majd a tettek mezejére lép.

Evidens volt, hogy több fogásos menü kivitelezésére nem lesz időm, így arra jutottam, mi lenne ha szendvicseket gyártanék, és azokat reprezentálnám a vendégeknek. Így is történt, négy féle variációt találtam ki:

1. Tonhalas

Hozzávalók:

- lurpak vaj

- tonhal konzerv ( Rio Mare)

- bors, só, citrom

- medvehagyma, fokhagyma

- kapribogyó

- többszínű kaliforniai paprika

A bagetteket vékonyan megkenem a vajjal, majd rápakolom a zúzott fokhagymával összekevert tonhalat (én jobban preferálom az olívaolajas verziót, de van sós lében áztatott is, ízlés kérdése), sózom, borsozom, citromot facsarok rá, majd ráhelyezem a medvehagymacsíkokat és a kaliforniai paprika darabokat a kapribogyókkal. Ha még ínyencebbé akarjuk tenni, keverhetünk a tonhalhoz egy lehelletnyi dijonit.

2. Italiano

Hozzávalók:

- pesto

- pármai sonka

- parmezán

- koktélparadicsom

- fekete olívabogyó

-bazsalikom

A bagetteket pestóval kenem meg(opcionálisan csurgathatunk rá olívaolajat is), ráhelyezem a pármai sonkát (vigyázzunk, könnyen szakad), meghintjük parmezánnal, majd jöhet rá a koktélparadicsom kis szeletekben, az olívák és a friss bazsalikom.

3. Classic

Ki ne emlékezne a 90-es évek iskolai bulijaira, társasági összeröffenéseire, na ez a szendvics tuti ott figyelt, és néha olyan jó egy kicsit nosztalgiázni, nem?

Hozzávalók:

- vajkrém

- szalámi (én Picket tettem rá, de ez megint csak ízlés kérdése)

- főtt tojás

- kovi ubi szeletek (lehet friss is)

- reszelt trappista

- piros arany

 

Megkenjük a bagetteket a vajkrémmel, rádobjuk a szalámikat, főtt tojás szeleteket, ubit és a sajtot, és néhány pötty piros aranyat nyomunk rá, nálam ez tuti örök beuftó marad, talán a gyerekkori emlékek miatt, vagy a fene se tudja.

4. Sajtimádó

Hozzávalók:

- kéksajt

- philadelphia vajkrém

- camambert (fűszeres)

- petrezselyem

- kis majonéz (lehet ízesített is)

- zöld olívabogyó

A bagetteket megkenjük a kéksajttal összedolgoztt philadeplhia vajkrémmel, rá jöhetnek a camabert szeletek, amiket megkenhetünk majonézzel, ha kedvünk úgy tartja, ezt pedig szórjuk meg friss petrezselyemmel és karikákra vágott zöld olívával.

Mindegyikhez tökéletes egy fincsi limonádé.

Jó étvágyat! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr715911412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása