Annyira vágytam egy jó bablevesre, amiben megáll a kanál, szóval megfőztük, és pompás lett. Megpakoltuk mindenféle földi jóval, és azt kell, hogy mondjam, napról-napra jobb lett, átmelegítette a testünket, lelkünket egyaránt.
Hozzávalók:
- 70g kolbász (én a nagynénémék átal készítettet használtam, ami kicsit pikáns)
- 65g füstölt sonka (amit a hentesnél lehet venni)
- 1kg tarkabab (száraz)
- 250g vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma (kb 50g)
- 5l víz
- 350g fehérrépa
- 300g sárgarépa
- 200g zeller
- 700g krumpli
- 800g marhahús (comb)
- kevés olívaolaj
- só. bors, pirospaprika
- 5-6 db babérlevél
A babot előtte este áztassuk be hideg vízzel, hogy másnap könnyebben megpuhuljon. Egy jó nagy fazékban felhevítek egy kevés olajat, rádobjuk a finomra aprított vörös-és fokhagymát és üvegesre pároljuk. Majd megszórjuk a pirospaprikával alaposan, és felöntjük a vízzel, majd hozzáadjuk a babot, a sonkát és a kolbászt, és a kockára vágott marhahusit. Füszerezek is, sóval, borssal, valamint bedobom a babérleveleket is. Mikor a hús és a bab egyaránt megpuhult, jöhetnek az aprított zöldségek, így a répák, a zeller, a krumpli. Addig főzöm, míg meg nem puhulnak a zöldségek, majd kicsit még fűszerezek, ha indokolt. (Én tejfölt ebbe már nem tettem, mert nem hiányzott belőle, ha valaki szeretné, tálalásnál megbolondíthatja egy ek. tejföllel is.)
Jó étvágyat :)