Amikor kicsi voltam, egészen gimis koromig a menzai kajára voltam kárhozatva - mivel akkoriban extrém válogatós voltam, voltak olyan ételek, melyeknek a szagát megérezve menekülőre fogtam, vagy ha be is ültem megvárni, míg a barátaim megeszik a kaját, én tuti egy falatot sem ettem, az egyik ilyen fogás a rakott káposzta volt, aztán eme étel kapcsán is (mint oly sok másiknál) vett egy éles fordulatot az ízlésem, és most már jó szívvel fogyasztom el bármikor.
Hozzávalók:
- 1 tasak Basmati rizs (Uncle Bens - kb 120-125g)
- 2 közepes méretű vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 500g 10%-os sertés darált hús
- 1 kg vecsési savanyú káposzta
- 150g Creme Vega
- só, bors, majoranna
- füstölt paprika
- kevés olívaolaj
A hagymát apróra kockáztam, ill. a fokhagymát is. Majd kevés olívaolajon megdinszteltem őket, hozzáadtam a darált húst, majd kifehérítettem, jöttek a fűszerek: só, bors, majoranna és egy kevés füsölt paprika is, majd készre pirítottam a husit. Elővettem kedvenc kis tepsimet és jöhettek a rétegek: egy réteg savanyú káposzta, egy réteg rizs, egy réteg darált hús, majd ez még egyszer, a lényeg, hogy az utolsó réteg káposzta legyen, a tetejét megkentem vegán tejföllel, majd sóztam és borsoztam is. Végül 160 fokon légkeverésen 40-45 perc alatt készre sütöttem, mennyei lett. Tálalásnál lehet még rá dobni egy kis vegán tejfölt, csak hogy fokozzuk az élvezeteket :)