Már két hónapja adósa vagyok Kingának, Bogának és Bandinak a májkrém recepttel, ezúton is mea culpa kedves barátaim és egyúttal boldog új évet mindenkinek :) Egyik idei fogadalmam, hogy nem halogatok, és amit esetleg elfelejtettem vagy elmulasztottam, azt pótolni fogom.
Idén a szilveszteri mulatásira, ahová hivatalosak voltunk a fent említett kenegetős csodákat vittük magunkkal, és bátran kijelentem, szerintem mindkettő kence remek szolgálatot tesz egy dumálós-társasozós estén, de ugyanúgy egy házibulin is. Én mindkettőt friss, ropogós bagettel javaslom, de mindenki tolja úgy, ahogy szeretné.
Házi májkrém
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemáj
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 5 cl konyak
- só, fekete bors, fehér bors, majoranna
- egy fél Rama margarin
- egy csokor petrezselyem
A májat átmosom, leszedem a mócsingokat. Közben a margarin 3/4-ét felolvasztom, hozzáadom a felaprított vöröshagymát, majd a májat, mikor kezd sülni, jöhet hozzá a fokhagyma.
Majd borsozok, majorannázok, hozzáadom a konyakot és hagyom rotyogni, a sót csak akkor adom hozzá, mikor a máj már készen van.
Majd fogok egy botmixert és lepürésítem, ezt követően hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és összekeverem.
Egy helyes kis edénybe kiszedem, majd a maradék 1/4 Rama-t felolvasztom, és a tetejére öntöm, lezárva a remekművet.
Majd az egész mehet a hűtőbe egy éjszakára, utána fogyasztható is. (Akár több napig is simán eláll, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nem marad belőle a következő napra:) )
Humusz
Hozzávalók:
-10 dkg szezámmag
- 1 dl olívaolaj
- 20-25 dkg csicseriborsó (konzerv)
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 lime leve / 1 citrom leve
- só, fekete bors, fehér bors, római kömény
Először elkészítjük a tahinit, ehhez egy száraz serpenyőt felforrósítunk és kicsit megpirítjuk rajta a szezámmagot, de csak amíg világosbarnás színt nem kap.
Majd egy botmixer alsó, darálós részébe beöntjük a szezámmagokat (én tölcsért használtam, hogy ne guruljanak el mindenütt a konyhában), hozzáadjuk az olívaolajat, és addig mixeljük, amíg egy homogén krémet nem kapunk, na ez lesz az ominózus tahini.
Majd ezt félretesszük és lemixeljük a csicseriborsókat is, a csicseriborsós püréhez hozzákeverjük a tahinit, kicsit öntünk hozzá a konzerv levéből is, majd jöhet a fokhagyma, a lime/citrom leve, valamint a fűszerek, amikkel ne spóroljunk!
És kész is, tálalásnál lehet olívaolajjal diszíteni, és ami még nagyon passzol hozzá az az olívabogyó, vagy bármilyen pita, esetleg naan, de én szendvicsbe is simán beledobnám. Jó étvágyat :)