Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Házi májkrém és humusz

avagy kenegetősök baráti összeröffenésekre

2017. január 01. - fuf87

mh.jpg

Már két hónapja adósa vagyok Kingának, Bogának és Bandinak a májkrém recepttel, ezúton is mea culpa kedves barátaim és egyúttal boldog új évet mindenkinek :) Egyik idei fogadalmam, hogy nem halogatok, és amit esetleg elfelejtettem vagy elmulasztottam, azt pótolni fogom.

Idén a szilveszteri mulatásira, ahová hivatalosak voltunk a fent említett kenegetős csodákat vittük magunkkal, és bátran kijelentem, szerintem mindkettő kence remek szolgálatot tesz egy dumálós-társasozós estén, de ugyanúgy egy házibulin is. Én mindkettőt friss, ropogós bagettel javaslom, de mindenki tolja úgy, ahogy szeretné.

Házi májkrém

m1_8.jpg

Hozzávalók:

- 60 dkg csirkemáj

- 2 fej vöröshagyma

- 6 gerezd fokhagyma

- 5 cl konyak

- só, fekete bors, fehér bors, majoranna

- egy fél Rama margarin

- egy csokor petrezselyem

A májat átmosom, leszedem a mócsingokat. Közben a margarin 3/4-ét felolvasztom, hozzáadom a felaprított vöröshagymát, majd a májat, mikor kezd sülni, jöhet hozzá a fokhagyma.

m2_8.jpg

Majd borsozok, majorannázok, hozzáadom a konyakot és hagyom rotyogni, a sót csak akkor adom hozzá, mikor a máj már készen van.

m3_6.jpg

m4_7.jpg

Majd fogok egy botmixert és lepürésítem, ezt követően hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és összekeverem.

m5_5.jpg

Egy helyes kis edénybe kiszedem, majd a maradék 1/4 Rama-t felolvasztom, és a tetejére öntöm, lezárva a remekművet.

m6_5.jpg

m7_4.jpg

Majd az egész mehet a hűtőbe egy éjszakára, utána fogyasztható is. (Akár több napig is simán eláll, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nem marad belőle a következő napra:) )

m8_4.jpg

Humusz

h1_3.jpg

Hozzávalók:

-10 dkg szezámmag 

- 1 dl olívaolaj

- 20-25 dkg csicseriborsó (konzerv)

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 1 lime leve / 1 citrom leve

- só, fekete bors, fehér bors, római kömény

Először elkészítjük a tahinit, ehhez egy száraz serpenyőt felforrósítunk és kicsit megpirítjuk rajta a szezámmagot, de csak amíg világosbarnás színt nem kap.

h2_3.jpg

Majd egy botmixer alsó, darálós részébe beöntjük a szezámmagokat (én tölcsért használtam, hogy ne guruljanak el mindenütt a konyhában), hozzáadjuk az olívaolajat, és addig mixeljük, amíg egy homogén krémet nem kapunk, na ez lesz az ominózus tahini.

h3_2.jpg

h4_2.jpg

Majd ezt félretesszük és lemixeljük a csicseriborsókat is, a csicseriborsós püréhez hozzákeverjük a tahinit, kicsit öntünk hozzá a konzerv levéből is, majd jöhet a fokhagyma, a lime/citrom leve, valamint a fűszerek, amikkel ne spóroljunk!

h5_2.jpg

h6_1.jpg

És kész is, tálalásnál lehet olívaolajjal diszíteni, és ami még nagyon passzol hozzá az az olívabogyó, vagy bármilyen pita, esetleg naan, de én szendvicsbe is simán beledobnám. Jó étvágyat :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr6512089643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cselaxi 2017.01.03. 13:18:01

Máj, csicseriborsó, fokhagyma... Rövid bulikhoz. q:-)
süti beállítások módosítása