Na ez az a kaja, amiből már két verziót gyártottam, ez a harmadik. Szerintem nem kell ragozni, mennyire szeretjük. A másik kettőt mindenesetre itt találjátok:
https://fruzsifoz.blog.hu/2015/09/14/low_carb_muszaka
http://fruzsifoz.blog.hu/2014/04/28/a_gorog_konyha_erintese_mousaka
Na de lássuk az aktuális kedvencet. Diétába mértékkel és ésszel beilleszthető, kiadós, a pasik is szokták szeretni, az én férjem imádja.
Hozzávalók:
- 1kg darált husi
- 4-5 paradicsom
- 2 padlizsán
- 5-6 édesburgonya
- 2 vöröshagyma
- 2 dl paradicsomszósz (én anyósom házi verzióját használtam)
- 8 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- fahéj
tetejére: reszelt sajt (ízlés szerint)
Besamelhez:
- 5 dkg LM vaj
- 3 ek paleo liszt (pl Szafi, de zabpehelyliszt is jó, vagy rizsliszt)
- 4 dl LM/kókusztej
- kevés só és szerecsendió
Elkészítés:
Karikákra vágom az édeskrumplikat, ill. a padlizsánokat, a krumplikat 30 percig 200 fokon, a padlizsánokat 20 percig ugyanilyen hőfokon előre megsütjük, elkerülendő, hogy bármi kemény, vagy félkész maradjon. Közben a paradicsomokat is karikázom és félreteszem.
A kockára vágyott vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és fűszerezünk: só, őrölt bors, fahéj, esetleg kis római kömény, majd jöhet hozzá a paradicsom, addig rotyogtatom, amíg a hús el nem készül.
Elkészítem a besamelt: felolvasztom a vajat, jöhet rá a liszt, lassú tűzön csináljuk, különben csúnya vége lesz, majd felöntöm a tejjel, fűszerezek és addig kavargatom, míg be nem sűrűsödik.
Majd fogok egy tepsit és elkezdtem rétegezni a dolgokat: édesburgonya, besamel, darált hús, padlizsán, paradicsom, besamel és így tovább, míg el nem fogy. A tetejére besamel és sajt, majd 30 perc, 200 fok. Utána pedig jó étvágyat :)