Elérkeztünk az évnek abba a szakaszába, amikor minden feldobja az embert, ami színes. Mivel az utóbbi hetekben elég sok stressz ért, színterápiával próbáltam gyógyítani a lelkem tegnap a tűzhely mellett, na meg egy kis Captain Morgennel...így úgy döntöttem, bedobálok mindenféle cuccokat a wokba, és valami majd kisül belőle. Egy paella szerű képződmény születéséről tudok beszámolni, ami nekem és Gábornak is maximális mértékben elnyerte a teszését, kiadós lett és még az általunk újabban preferált healthy lifestyle témakörét is kimeríti. Amúgy minden nemzetnek megvan a maga paellája, rizses húsa, ki aminek nevezi...
Hozzávalók:
- egy fél rama margarin/kókuszzsír
- 1 kg csirkemell
- 2 fej lilahagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- egy 2.5 cm-es gyömbérdarabka lereszelve
- 2 sárgarépa
- 15 dkg szalonna
- 3 színű kaliforniai paprika (mindegyikből egy fél kell)
- 5-6 paradicsom
- egy kisebb kukoricakonzerv
- egy lime leve
- néhány zöld és fekete olívabogyó
- só,őrölt feketebors, fehérbors, őrölt korainder, római kömény, chili, kevés sáfrány
- egy tasak jázmin rizs
Az elkészítés szintén nem agysebészet. A hozzávalókat felaprítjuk, kivéve a gyömbért, a sárgarépát és a fokhagymát - őket reszeljük. Kezdésként megolvasztjuk a kókuszzsírt vagy rama margarint egy wokban, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a lereszelt gyömbért.
Ha felszállnak a jellegzetes illatok, jöhet hozzá a lilahagyma és a szalonna.
Amikor a szalonna lepirult, és a hagyma is kellőképpen megizzadt, hozzáadjuk az apró kockákra felvágott húst. Elkezdjük a fűszerezést. (1.kör)
Ha a hús kifehéredett, jöhet hozzá a lereszelt sárgarépa, és a három színű kaliforniai paprika.
Megkeverjük és hagyjuk kicsit párolódni a dolgokat. Ha a hús kezd puhulni, jöhet hozzá a felaprított paradicsom.
Így főzzük egy negyed órát. Majd jöhet a kukorica és az olívabogyók. És még egy kör fűszerezés.
Végezetül a megfőtt rizst hozzákeverjük, a tetejére tépkedhetünk egy kis friss bazsalikomot.
Mindenkinek jó étvágyat a színes ebédhez/vacsorához :)