Kár lenne szépíteni, a nyár nagyon gyorsan elillant és helyette, megérkezett az ősz, meg a szakadó eső. Persze, amikor sütött a nap és meleg volt, az volt a bajom, és ezerrel sápítoztam, hogy mikor lesz vége, most meg visszasírom. Milyen jó is lenne egy kellemes augusztusi napot belepakolni egy üvegbe, biztonságos helyre tenni, és amikor szükségünk van rá, csak elővenni, és fürödni a nap melengető sugaraiban, na meg a hamisíthatatlan nyári hangulatban. Pont ez járt a fejemben, amikor arra az elhatározásra jutottam, hogy ajvárt fogok készíteni, és eltenni télire, hiszen egy kis "üvegbe zárt nyár" a zord napokon kész felüdülés lehet. Az ajvár a délvidék egyik legfinomabb receptje, kicsit füstös, kicsit csípős, temperamentumos krém, a nyár legfinomabb zöldségeinek minden zamatával megspékelve, szerintem igazi ínyencség. Lássuk mi kell hozzá...
- 1,5-2 kg padlizsán
-1,5-2 kg kápa paprika (én zölddel dolgoztam)
- 4 közepes méretű vöröshagyma
- 1-2 lila hagyma (opcionális)
- 1 fej fokhagyma
- 5-6 hámozott paradicsom
- só, bors, olívaolaj
- egy csokor borsikafű
- nátrium benzoát
Előmelegítem a sütőt 180 fokra, légkeverésen. A padlizsánok végét eltávolítom (a szárnál), megszúrkálom őket villával, a paprikákat kicsumázom, mehetnek a tepsibe, jól meglocsolom őket olívaolajjal.
Kábé fél óra, +/- 10 perc, és készre sül.
A hagymákat felvágom, a paradicsomokat forró vízbe áztatom 5 percre, így könnyen lejön a héjuk.
Eltávolítom a padlizsán és a paprikák héját is, kvázi kikaparom a húsukat egy nagy edénybe, beledobom a hagymákat, a paradicsomokat, leturmixolom,sózom, borsozom.
Feldobom a tűzhelyre, közepes lángon elkezdem főzni folyamatos kevergetés mellett, mert nagyon könnyen odaég, öntök bele egy kis olívaolajat.
Kb 30 perc főzés után beledobom a felaprított borsika leveleket, még 5 percig rotyogtatom, majd félrehúzom az edényt. (A borsika nem must have kategória, de az íze remekül passzol.)
Az üvegeket előkészítem.
A sterilizált üvegekbe betöltöm, a tetejére ujjnyi olívaolajat öntök, és én szórtam még bele egy késhegnyi nátrium benzoátot is. ( nem muszáj, mert az olaj elvileg tartósít, én biztosra mentem.)
Ebből a mennyiségből 6 kisebb és egy nagyobb üvegcse lett, az egyedi címkéink ezúttal is rákerültek az alkotásra.
Húsokhoz isteni kísérő, és persze bármihez, amihez az ember megkívánja:)