Szóval én nem a klasszik csirkehúslevest főzöm mindig, van ez a verzió is, kicsit roppanós zöldségekkel, kicsit gyorsabb, rohanósabb, az urbánus 21. századibb variáció, és mi imádjuk, mert szeretünk vasárnap későn nekiállni a kajának, és ezt ráérsz 10 után is odatenni, dél körül tuti eszed. (Szerintem érdemes lefagyasztani 1-1 adagot, hiszen egy durvább másnap, vagy egy megfázás esetén életmentő lehet) Ez kezdő háziasszonyoknak is tuti sikerélmény lesz, semmi bonyodalom vagy stressz, csak egy lélekemelő leves vasárnapra. Vagy bármilyen egyéb napra :)
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemellfilé
- 3 nagy sárgarépa
- 3 nagy fehérrépa
- 1/2 zellergumó
- 2 zsenge karalábé
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 leveskocka
- só
- bors (őrölt és szemes)
- víz
Opcionálisan: tészta külön főzve mellé, friss metélőhagyma/petrezselyem, csipős zöldpaprika frissen belekarikázva
Felrakom a vizet egy fazékban (jó nagy fazék legyen), majd a csirkemelleket 2 darabba vagdosom és beleteszem a vízbe 2 egész vöröshagyma és kevés só társaságában, mehet bele pár szem bors is, főzöm 40-50 percet, addigra kábé megfőnek, közben a képződő habot leszedegetem. Amikor jó a hús, kiszedem egy tányérra, hagyom hűlni.
Közben a fazékba a megmaradt főzővízhez adom az apróra vágott leveszöldségeket és a fokhagymagerezdeket megpucolva (sárga-és fehérrépa, karalábék, zeller), arra figyelek, hogy jó apróra vágjam őket. Ha a husi kihűlt, kézzel cafatokra tépkedem, és félreteszem, kábé így fog kinézni.
Közben bedobom a két leveskockát (igen kövezzetek meg, de nem mindig van itthon kész alaplé a fagyóban.), sózom, borsozom, hagyom főni a zöldségeket. Mikor már nagyjából puhák a zöldségek, de kicsit még roppannak, akkor hozzáadom a kézzel cafatokra tépkedett csirkemelldarabokat, főzöm még 5 percet a levest és kész is van.
Tálalásnál én karikázott hegyes erős paprikát dobtam bele és egy kevés metélőhagymát, Gábornak természetesen főztem hozzá tésztát is, isteni finom lett, próbáljátok ki :)