Általában én vagyok a főnök a konyhában, és én is döntök arról, mi fog a kondérban rotyogni, de vannak kivételek. Például Gábor szülinapja, mert ilyenkor természetesen ellágyulok és megfőzöm, ami a szíve vágya. Szóval nemes egyszerűséggel közölte, hogy ő bizony vadhúst szeretne. Mit ad Isten, épp bevásárlás közben flangáltunk, amikor láttam, hogy van jó minőségű szarvashusi, így lecsaptam és vettem 1,6 kg-t. Isteni volt, szerintem ebből fogok betárazni egyéb alkalmakra is, mert igazán kitűnő étel, annyi a titka, hogy meg kell neki adni a tiszteletet, és akkor pompás dolog kerülhet az asztalra.
A szarvashoz:
-1.6 kg szarvasbélszín
A PÁC:
Nagyon fontos a pácolás, ha tehetjük, ezt ejtsük meg 2-3 nappal a sütés előtt, varázslatos aromát ad a húsnak. Én a páchoz a következőket adagoltam:
- egy ek. szemes fekete bors
- egy ek. borókabogyó (kicsit megzúztam egy klopfolóval)
- 2-3 babérlevél
- 2 tk rozmaring (őrölt, vagy lehet friss is)
- 1 vörös és egy lilahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 6 dl testes vörösbor
A husi szűzen:
A bort összekevertem a fűszerekkel, beledobáltam a hagymákat, és 15 percig kevergetés mellett főztem, közben inhaláltam a felszálló gőzzel. Majd kicsit kihűtöttem, és lassan a húsra borítottam, fontos, hogy ellepje, majd alufóliával befedtem és betettem a hűtőbe pár napra érni.
A SÜTÉS:
- só
-bors
-kakukkfű
-10-12 szelet bacon vagy füstölt szalonna
- olaj
Pár nap elteltével kivettem a szexi, lilás árnyalatú husit a hűtőből, szárazra töröltem. Majd fogtam egy serpenyőt, kevés nagyon felhevítettem, majd hirtelen megsütöttem a húsok mindkét oldalát, hogy helyes kis kéreg képződjön rajtuk.
Közben elővettem egy tepsit, beletettem a húsokat, majd alájuk öntöttem a leszűrt páclét, lefedtem alufóliával.
A sütőt közben 180 fokra melegítettem, alufóliával befedtem a húst és 45 percig pároltam. Majd kivettem, ráfektettem a szalonnákat és újabb 45 percre visszakerült, a fólia még rajta maradt, ismét kivettem, levettem a fóliát, meglocsoltam a belőle képződött zsiradékos páclével, lejjebb vettem a sütőt 140-150 fokra és még kb. 15 percet pirítottam.
Én kivéve pihentettem 20 percet, majd egy éles késsel vékony szeletekre vágtam.
A sztorihoz hozzátartozik, hogy a covid idejére leköltözünk a balatoni házunkba, ahol még egy régi Vesta gáztűzhely van, képzelhetitek miket élek át a sütővel, de még így is jól sikerült :D azért hiányzik a fullos kis elektromos sütőm eléggé, no sebaj, mindennek megvan a maga szépsége!
A MÁRTÁS:
- 250 g áfonya
- 2 dl vörösbor
- 1 narancs héja
- fekete bors
- só
- kevés eritrit (vagy cukor)
A hozzávalókat összefőzzük, majd leturmixoljuk egy botmixerrel optimális esetben, hogy kellemesen sűrű mártást kapjunk. (nekem sikerült a smoothie makerben turmixolnom, ugyanis a botmixert Pesten felejtettem:)
A KROKETT:
-30 g liszt (pl. zabpehely vagy más egészségesebb alternatíva)
-300 g sajt
-1 nagy tojás
-sütéshez olaj
Lereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a tojást és a lisztet, egy szinte gyúrható állagú "tésztát" kell kapnunk, majd megformázzuk a kroketteket és a felhevített olajban kisütjük őket. (Messzire tegyük egymástól a kroketteket a serpenyőben, ha aranybarna kezd lenni, jó is, ne várjuk meg, míg kifolyik, mert akkor kapunk egy szoftos idegösszeomlást.) Én utána kiraktam őket szilviára, hogy kicsit kiengedjék a fölös olajat.) Hát nem egy update vacsi, de a vadhoz passzol. Tipp kényelmes háziasszonyoknak: Ha nem akarunk ezzel szenvedni, a legtöbb helyen lehet már készet is kapni, amit simán sütőben olaj nélkül is meg tudunk sütni!
Hát a végeredmény így nézett ki, férj kétszer repetázott:)