Na igen, a temérdek mennyiségű füge kreatív és időben történő felhasználása egy aszalt szilvával töltött pulykarolád készítésére ösztökélt minket a múlt hétvégén. Ez egy olyan konyhai hadművelet, amit négykezesen jó kivitelezni, így a pasik bíbelődhetnek az amúgy nem bonyolult hús elkészítésével, a csajok meg szórakozhatnak a fügével, az üveg bor a pleasure kiegészítő :)
Hozzávalók:
A fügés körethez:
- 15 db füge
- 7 szelet cheddaros violife sajt/sima sajt szelet
- 7 szelet serrano sonka
A fügéket bevágom két irányból, majd fél szelet violife sajtot, és fél szelet serrano sonkát teszek a vágásokba, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket, olívaolajjal meglocsolom és betolom a 200 fokos sütőbe 20-25 percre.
A húshoz:
- 0,7 kg pulykamellfilé
- 25-30 dkg aszalt szilva
- 1 pohár száraz vörösbor
- só, bors, rózsabors
- 1 csomag bacon
- 1 tojás
(opcionálisan lehet bele sajtot is tenni, én nem akartam)
A húst szeletekre vágom, kiklopfolom, sózom ,borsozom. Közben az aszalt szilvákat beáztatom a vörösborba.Fogok egy őzgerinc sütőformát, belefektetem a bacon szeleteket, úgy hogy fel tudjam majd őket hajtani.
Majd jönnek a hússzeletek, közben felverem a tojást, rózsaborsot szórok bele, megkenem vele a husik belsejét, majd jöhetnek a szilvák a vörösboros löttyben. Összezárjuk a húsikat, és a bacont is felhajtogatjuk.
180 fokos sütőbe toljuk egy órára, fóliával lefedve, majd levesszük a fóliát, és még pirítjuk egy 10 percet. Hagyjuk kihűlni, úgy vágjuk fel :)
Közben a fügéket kiszedtem, így néztek ki:
Így tálaltuk este 11-kor: