Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Töltött káposzta kaporral és fehérborral

2020. január 11. - fuf87

image0_2.jpeg

Az volt az egyik idei fogadalmam, hogy több időt és energiát fordítok a blogra, és nem felejtem el dokumentálni konyhai űzérkedéseimet, szóval bele is fogok az első januári posztomba. Ezt az ételt Szentestére készítettem el, természetesen volt hagyományos is - ez a recept számomra azért fontos, mert Apukám azt mondta, hogy nagyon finom lett, és ő nem osztogatja csak úgy az elismerő szavakat, szóval még egy kicsit büszke is voltam magamra :) Szeretnék mindenkit feloldozni - töltött káposzta készítés közben politikailag teljesen korrekt, ha ez ember levág egy felest déli tizenkettő előtt :)

Hozzávalók:

- 1 cs savanyított káposztalevél

- 70-80 dkg darált sertéshús

- 20-25 dkg füstölt szalonna / egyéb füstölt hús

- 2 szál csípős, füstölt kolbász

- 3 közepes fej vöröshagyma

- 7-8 gerezd fokhagyma

- 1.5 csésze rizs (látni fogjuk az arányokat, ahogy keverjük a husihoz, lehet, hogy kicsit kevesebb is elég)

- 25 dkg savanyú káposzta

- só, bors, pirospaprika 

- kömény

- borsikafű

- 2.5 dl száraz fehérbor + 1.5 dl víz

- kapor (nekem most csak száraz volt, de ha elérhető friss, mindenképp tegyünk bele azt is)

Tálaláshoz: kapor és tejföl 

A vöröshagymákat felkockázom és kevés olajon megdinsztelem, majd félreteszem egy edénybe, jöhet hozzá a darált hús, az összezúzott fokhagyma, a rizs, majd a fűszerek - bánjunk  velük bátran, ez az étel úgy finom, ha markánsabban fűszerezzük.

image2_6_1.jpeg

Még a piszkos munka előtt gurítsuk le azt a felest, majd kézzel kezdjük el szépen összedolgozni a masszát, hagyjuk pihenni egy 10 percet, addig keressünk egy edényt, ami elég nagy, hogy beleférjenek a káposztáink, de befér a sütőbe is!  Majd megtöltjük a leveleket, mivel jómagam félig szabolcsi háttérrel rendelkezem, én a minikre esküszöm, így még a leveleket is félbevágtam és úgy töltöttem meg. Az ominózus, megfelelő méretű edény aljára teszek egy réteg savanyú káposztát, majd rá a vékonyra vágott füstölt szalonnát. (lehet fordítva is)

image1_6_1.jpeg

Erre jön az első réteg káposzta, rá néhány kolbászkarika. Majd megint savanyú káposzta és így haladok, míg el nem fogy a "muníció."

image3_6_1.jpeg

image6_3_1.jpeg

Ha marad még húsos massza, abból gombócokat formázok, betömöm a káposztás batyuk közé.

image4_2_2.jpeg

Sütés előtt:

image5_6_1.jpeg

Időközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a megtöltött káposztákra ráöntjük a bor és a víz keverékét, majd betoljuk a fazekat  a sütőbe és 1.5 óra alatt készre pároljuk a remekművet, nekem megmaradt a szalonna bürkéje is, bedobtam azt is az edénybe, hogy adjunk egy kis extra füstös ízt - ja és tálalásnál nem hiányozhat egy kis tejföl és persze kapor, enjoy your meal :) Na igen, ez kicsit sem diétás, de ha egész évben vereted az edzést. eszedbe ne jusson kihagyni!

És tálalva:

image7_4_1.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr1815404180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása