Az volt az egyik idei fogadalmam, hogy több időt és energiát fordítok a blogra, és nem felejtem el dokumentálni konyhai űzérkedéseimet, szóval bele is fogok az első januári posztomba. Ezt az ételt Szentestére készítettem el, természetesen volt hagyományos is - ez a recept számomra azért fontos, mert Apukám azt mondta, hogy nagyon finom lett, és ő nem osztogatja csak úgy az elismerő szavakat, szóval még egy kicsit büszke is voltam magamra :) Szeretnék mindenkit feloldozni - töltött káposzta készítés közben politikailag teljesen korrekt, ha ez ember levág egy felest déli tizenkettő előtt :)
Hozzávalók:
- 1 cs savanyított káposztalevél
- 70-80 dkg darált sertéshús
- 20-25 dkg füstölt szalonna / egyéb füstölt hús
- 2 szál csípős, füstölt kolbász
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 1.5 csésze rizs (látni fogjuk az arányokat, ahogy keverjük a husihoz, lehet, hogy kicsit kevesebb is elég)
- 25 dkg savanyú káposzta
- só, bors, pirospaprika
- kömény
- borsikafű
- 2.5 dl száraz fehérbor + 1.5 dl víz
- kapor (nekem most csak száraz volt, de ha elérhető friss, mindenképp tegyünk bele azt is)
Tálaláshoz: kapor és tejföl
A vöröshagymákat felkockázom és kevés olajon megdinsztelem, majd félreteszem egy edénybe, jöhet hozzá a darált hús, az összezúzott fokhagyma, a rizs, majd a fűszerek - bánjunk velük bátran, ez az étel úgy finom, ha markánsabban fűszerezzük.
Még a piszkos munka előtt gurítsuk le azt a felest, majd kézzel kezdjük el szépen összedolgozni a masszát, hagyjuk pihenni egy 10 percet, addig keressünk egy edényt, ami elég nagy, hogy beleférjenek a káposztáink, de befér a sütőbe is! Majd megtöltjük a leveleket, mivel jómagam félig szabolcsi háttérrel rendelkezem, én a minikre esküszöm, így még a leveleket is félbevágtam és úgy töltöttem meg. Az ominózus, megfelelő méretű edény aljára teszek egy réteg savanyú káposztát, majd rá a vékonyra vágott füstölt szalonnát. (lehet fordítva is)
Erre jön az első réteg káposzta, rá néhány kolbászkarika. Majd megint savanyú káposzta és így haladok, míg el nem fogy a "muníció."
Ha marad még húsos massza, abból gombócokat formázok, betömöm a káposztás batyuk közé.
Sütés előtt:
Időközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a megtöltött káposztákra ráöntjük a bor és a víz keverékét, majd betoljuk a fazekat a sütőbe és 1.5 óra alatt készre pároljuk a remekművet, nekem megmaradt a szalonna bürkéje is, bedobtam azt is az edénybe, hogy adjunk egy kis extra füstös ízt - ja és tálalásnál nem hiányozhat egy kis tejföl és persze kapor, enjoy your meal :) Na igen, ez kicsit sem diétás, de ha egész évben vereted az edzést. eszedbe ne jusson kihagyni!
És tálalva: