Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Jókai Bableves

2016. december 14. - fuf87

1_29.jpg

Amikor reggel lefagysz, amíg elegyensúlyozol a magassarkúdban a kocsiig, látod a lehelleted, 4-kor sötét van, persze már ezerrel korog a gyomrod, hiába figyelsz arra, hogy a napi 5 étkezésed meglegyen, és elmenj a gymbe, zabálni akarsz, mert tél van...na akkor kívánsz ra az olyan levesekre, mint ez, milyen is? Meleg, laktató, tartalmas, megáll benne a kanál, esküszöm szinte látom a szorgos nagyikat, amint kavargatjéák a kondérban :)

Máris rátérek a technikai részletekre, de azért el kell mondjam, nem volt egyszerű a hozzávalók beszerzése, ugyanis Gábort küldtem bevásárolni, külön kiemeltem, hogy a füstölt csülök elengedhetetlen kellék - "Szivem, szerinted a Sparban van olyan? "Nem hiszem, menj a csarnokba." Egy óra múlva megérkezett, közölte, hogy hozott egy kiló bőrös szalonnát, ugye az is jó lesz? Hát persze...akkor újratervezés. Másnap ebédszünetben ellátogattunk a teleki téri piacra, ahol beszereztük a hőn áhított csülköt, meg ha már ott jártunk minden egyebet, mint füstölt kolbászt, csípős kolbászt oldalast...azért lássuk be, érdekesen néztek a fiúk a húsboltban, amikor kiskosztümben közöltem a hentes bácsival, vágjon már le egy 4-5 cm-s darabot a kolbiból, az irodába visszafelé menet bepusziljuk a kocsiban, mert mért is ne? :)

3_27.jpg

 Hozzávalók:

- 25 dkg tarkabab

- 1 füstölt csülök

- 3-4 nagyobb sárgarépa

- 3-4 fehérrépa

- egy csokor petrezselyemzöld

- egy csomag debreceni (csípős)

- 2-3 babérlevél

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 2-3 közepes fej vöröshagyma

- só, bors, pirospaprika + szemes bors

- egy fél hegyes erős zöldpaprika

- ecet 

- kevés zsír

- 4 ek tejföl

Nos mielőtt valaki már idejekorán nekiállna trollkodni, miért nem szerepel a liszt a hozzávalók között, azért, mert a levest önmagával sürítettem be, hogy spóroljak pár kalóriát a lisztes habarás elhagyásával. 

Áztassuk be a babot. Vegyünk hát egy kondért (na jó fazekat) és rakjuk fel főni a füstölt csülköt. Jól lepje el a víz, én főzés mellé meg beszórtam 2 félbevágott vöröshagymát, egy kisebb adag szemes borsot, két babérlevelet.

4_23.jpg

Miközben a barátosnéim átjöttek italozni, a csülök szépen csendben elrotyogott, a főzési idő kábé 3-4 óra volt, közepes, de inkább gyengébb tűzön. Éjszakára hagytam állni a levében a megfőtt húst, és csak másnap láttam neki a leves tényleges elkészítésének. Így nézett ki egy éjszaka pihi után, és az a füstös illat...yummieee!

5_24.jpg

Fogtam egy edényt és kevés zsíron megpirítottam a karikára vágott sárga-és fehérrépát, majd ehhez hozzáadtam a babot.

6_19.jpg

Jól összekeverem, majd nyakon öntöm a csülök főzőléjével, ha kevesellem a folyadékmennyiséget, még adhatok hozzá egy kis vizet. Hagyom közepes lángon főni, majd hozzáadom a fokhagymát, zöldpaprikát, sózom, borsozom, pirospaprikázom, jöhet bele 1-2 babérlevél is.

7_16.jpg

Időközben felvágom a csülökhusit, hosszúkás darabokra, valamint a debrecenit is felkarikázom, a debreceniket megsütöm egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a rotyogó levesünkhöz  a csülökdarabokkal egyetemben.

8_14.jpg

9_10.jpg

111_2.jpg

Ilyenkor kezdi felvenni a levesünk a klasszik barnás árnyalatát, mikor már kellőképpen megpuhult a bab és a zöldségek, kiszedek az edényemből egy jó maroknyi zöldséget/babot és összeturmixolom, majd visszarakom a levesbe, sűritek vele.

122_1.jpg

Ezt követően hozzáadom a tejfölt a leveshez, és hagyom még egyszer felrottyanni. (Természetesen közben azért kóstolgatok, és ha szükséges, utófűszerezek még egy kicsit.)

13_5.jpg

Tálalásnál ízlés szerint adhatok a levesemhez ecetet, egy-két tejföl pöttyöt, végül meghintem az alkotást petrezselyemzölddel, nagyon finom lesz :) Jó étvágyat hozzá!

2_27.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr3411962571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na__most__akkor 2016.12.15. 09:03:41

Tejfölt nem. Nem, nem, soha.

Ha valaki el akarja rontani, majd betesz magának. (Tejfölt, te piszkos fantáziájú...)

Spiritmonger 2016.12.15. 09:03:46

Korrekt. Különösen tetszik a habarás elhagyása.

cselaxi 2016.12.15. 12:46:15

@na__most__akkor: Nem a JÓKAI bablevesről beszélsz.

na__most__akkor 2016.12.15. 15:26:02

@cselaxi:
De, arról beszélek.

hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3kai-bableves :
"Az ízek kifinomult élvezőjének kedvenc ételei között első helyen állt a bableves füstölt malackörmivel (tejföl nélkül) a többi kedvenc étele (ruca vöröskáposztával, pulykapaprikás, malacpörkölt, kapros-túrós lepény, töpörtyűs pogácsa, csíramálé, czakumpakk leves) között. Az étkezésekhez mindig ivott egy pohárka ásványvízzel kevert vörösbort."

veterán 2016.12.16. 08:22:57

Együtt is szépen megfől a csülökkel, csak előbb kell felrakni. A pirospaprika mintha ki lett volna felejtve belőle.

2016.12.16. 08:23:05

Ahogy elnézem ennek a csülöknek a színét, ez bizony csak pácolt , de nem füstölt. A füstölt csülök szinte fekete kívülről. Lehet egy szoláriumban ilyen lesz a csülök, de a füstölőben nem ilyen színt kap, az szinte biztos.
De mindegy is a csülök állaga, hiszen az eredeti Jókai bableves malackörömmel készült, ha már Jókainak hívjuk ezt a levest, s nem csülkös, tejfölös bablevesnek.

commando 2016.12.16. 09:44:04

@...elmúlik...: Valóban, ha nem is igazán fekete a valódi füstölt csülök, de nem is ilyen. Úgy vagyok vele, hogy ha valamibe füstölt (csülök, oldalas, sonka...) kell, akkor a csarnokban veszek klasszikus füstölt húst. Ha nincs, akkor nem főzök. Az ilyen pácolt csülökkel főzni, majdnem olyan, mintha halászlé kockából főznék halászlét. Sajnos füstölt malackörmöt beszerezni nem kis mutatvány, így kénytelen vagyok füstölt csülköt használni. A másik gond a debreceni. Emlékszem rá, hogy gyermekként a hetvenes évek május elsejein, akkor a szakszervezet által adott ingyen jegyre lehetett virslit, debrecenit, sült kolbászt kapni a majálison. Azóta sem sikerült azt az ízt megtalálnom. Bizony, beleharapva gyakran kellett inget mosatni a kispriccelő paprikás zsír miatt. Ma a debreceni csak nevében az. (Érdekes módon Ausztriában vásároltam "magyaros debrecenit", még az volt a legközelebb a régi ízekhez. De azt hiszem, hogy a virsliről is lehet hasonlókat mondani.

2016.12.17. 17:18:46

@commando:

Valóban sajnos egyre kevesebb helyen lehet igazi füstölt áruhoz jutni. Ezek a gyors pácok nem az én világom. A debreceniről pedig jobb, ha nem is beszélünk. Én is így jártam az osztrákkal :)
Ahogy olyan lángost sem ettem gyerekkorom óta, amilyent a nagyi sütött, pedig azt még zsírban sütötte, de érdekes módon nem szívta tele magát, nem folyt le a szám szélén a sütőzsiradék, ha beleharaptam, s amikor kihűlt és betette a rernibe, még akkor is ízletes maradt, uzsira kiváló volt.
Ezek az ízek nem jönnek vissza, s nem a nosztalgia beszél előlem, sajnos az alapanyagok változtak meg időközben annyira, hogy lehetetlen reprodukálni őket.
süti beállítások módosítása