Mikor két hete Anyósom ezzel a fogással várt minket egy fárasztó hét után, nem kicsit örültünk. És a lelkesedés az étel elfogyasztása után sem akart lankadni így történt, hogy a hosszú hétvégén Nálam is asztalra került ez a mennyei étel. Ez ismét a "bárholmegálljaahelyét" kategória, legyen szó családi ebédről, vacsiról, vagy egy meghitt esti falatozásról azzal, akit igazán szeretünk. Szóval köszönet érte az Anyósok gyöngyének, Andreának, aki megihletett :)
Az első felmerülő kérdés: Hol szerezzük be a kacsamellet? Opció 1: a csarnok. Opció 2 (én ezzel éltem ezúttal): Lidl. Mennyi hússal számljunk egy főre? Egy kacsamell/fő - ez már korrekt adag, én speciel nem bírtam megenni, de Gábornak péládul nem volt akadály.
Hozzávalók:
A húshoz:
- 2 db bőrös kacsamell
- só (én Chilis nagyszeműt használtam, még Gábor szülei hozták nekünk Skóciából)
- frissen őrölt fekete bors
- rozmaring (nekem most csak őrölt volt itthon, nyilván a legtutibb a friss)
- tárkony (frisset használtam)
Kicsit félve álltam neki ennek az ételnek, mert ezt azért el lehet szúrni, de a végülis kijelenthetem: ez nem agysebészet gyerekek, szóval essetek neki, nem fogjátok megbánni! :-)
A kacsamellet átmossuk, majd szárazra törölgetjük, beirdaljuk óvatosan, majd jöhet rá a só, frissen őrölt fekete bors, rozmaring és a tárkony.
Ki kell emeljem a tárkony a házi fűszereskertecskénkből van, amit a gangon üzemeltetünk :-)
Majd lefejdük, és 4-5 órára bedobjuk a hűtőbe. Ha tudjuk, pácolhatjuk egy napig is, de kinek van erre manapság affinitása...
A kis pihi után felforrósítunk egy serpenyőt szárazon (!), és jöhet bele a hús, bőrös oldallal lefelé, hagyjuk, hogy kisüljön a zsírja, majd amikor egy csinos kis kéreg képződöt rajta, leöntjük a zsíradékot, megfordítjuk és odapörkölünk a másik oldalának is.
Közben előmelegítjük a sütőnket, 150-160 fokra (légkeverés), egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a melleket, és még negyed órára betoljuk az előmelegített sütőbe.
Miután kivettük, hagyjuk egy negyed órát állni.
A spárgához:
- egy köteg zöld spárga (ezt is a Lidl-ben martam)
- olívaolaj a sütéshez
A zöld spárgát jobban dszanázom, mint a fehéret, mert nem kell megpucolni, elég átmosni, a végét kicsit lenyesni, és mindenki boldog. ( a fehér macerásabb, de az is nagyon finom - talán legközelebb...) Fogtam egy tespit,belefektettem a spárgákat, meglocsoltam egy kis olívaolajjal, fólia alatt sütöttem negyed órát (180 fok, légkeverés), majd még 10 percet fólia nélkül.
A mártáshoz:
- 3 tojás sárgája (friss legyen az a tojás - ez tényleg fontos)
- 1 dl tejszín
- 100g vaj (én zöldfűszereset használtam)
- 1 fél citrom kifacsart leve
- só
- kevés bors
Feldobunk forrni vizet egy edénybe, amikor már forrásban van, ráhelyezünk egy kisebb edényt (mint a csoki olvasztásánál), vízgőz fölött fogunk dolgozni. A három tojásságáját kicsit felverjük az edényben, hozzáborítjuk LASSAN a tejszínt, és folyamatos kevergetés mellett elkezdjük süríteni. Maj levesszük az edényünket, a gőzről és folyamatos kevergetés mellett hozzácsöpögtetjük a megolvasztott vajat, közben sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Fontos, hogy ezt a mártást frissen fogyasszuk, és ne őrízgessük, mégiscsak nyers tojás van benne.
Íme a végeredmény: (fontos megjegyeznem, hogy a képek lehet kicsit sötétebbek a fényviszonyok miatt - nem nem égett oda:D )