Amikor rákívánunk az indiai kajára, akkor nincs mese. És ez megtörténik úgy tíz naponta - minimum. Szóval ilyenkor elővadászok egy kis csirkemellet a fagyóból, és alkotok. Mert egy jó indiaihoz mindig tartok otthon hozzávalókat, ez nálam olyan, mint másoknál a Smack leves vagy a mirelit pizza, csak finomabb, na meg egészségesebb. Ezúttal egy kardamomos verziót készítettem el, kipróbálni ér :-)
Hozzávalók:
-7-8 gerezd fokhagyma
- 150-200g vaj
- 1 fej lila hagyma + 1 fej vöröshagyma
- 3 cm gyömbér darabka
- 60 dkg csrikemell
- 1 hámozott paradicsom konzerv
- 5 dl natúr joghurt (vagy lehet kókusztej is - ahogy éppen kedved tartja)
- 1 csapott teáskanál: római kömény, őrölt koriander, fahéj, kurkuma
- 1-2 ek kardamom
- chili (ízlés szerint)
- só, bors
A tetejére: friss koriander / friss petrezselyem
Köretként: Basmati rizs / kuszkusz / naan kenyér
A vajat felolvasztom, hozzáadom az összezúzott fokhagymát, majd a lila hagymát.
Ha megaszalódtak hagymáék, jöhet a kockára vágott husi, só , frissen őrölt fekete bors.
Ha a hús kicsit kifehéredett, jöhetnek a fűszerek, na meg a gyömbér, és hagyom kicsit megpirulni őket.
Ezt követően jöhet a hámozott paradicsom konzerv, kicsit hagyom rotyogni, majd végül hozzákeverem a joghurtot vagy a kókusztejet és felrottyantom még egyszer így is.
A tetejére friss koraindert vagy petrezselymet halmozok. (lásd a fenti képet)
És végezetül: mért is jó a kardamomot beépíteni a konyhai hadműveleteinkbe? Mert segítit és erősíti a szívizmainkat, felpörgeti az emésztést éa tonizál is.