Nekem mindig lelkifurkám van, ha bármilyen étel kidobásra kerül, mert vannak a világnak olyan pontjai, ahol emberek éheznek. Na most, amikor jómagam is főzök ezt-azt, otthonról is hozok, vagy már nem akarjuk 3. nap is ugyanezt enni, akkor vetődik fel, mégis mihez kezdjünk? Bepakolhatjuk a maradványokat a fagyóba, már ha van benne hely, vagy használjuk fel kreatívan a maradékot! Legyen szó csirkéről, pulykáról, malacról, vagy bármilyen egyéb húsról, ez a recept mindegyikkel legyártható :)
A tagine amúgy az észak-afrikai konyha egyik egytálétele, és általában az edényt is jelenti, amiben készül. Hát én az edényt nem tudom hozzá tenni, mert ez egy spéci kúp alakú edényke, ami segíti a kevés folyadékkal történő főzés, és nekem ilyen nincs - de kevés folyadékkal főztem és magas volt az edény széle :) A klasszik köret ilyen ételek mellé általában a kuszkusz, így most is azt készítettem, ennek elkészítésére nem térek ki, mert már a könyökötökön jön ki. (ezúttal kevés római köménnyel és frissen őrölt fekete borssal fűszereztem.)
Hozzávalók:
- 1.5 bögre kuszkusz (miután megpuhult, jöhetnek rá a fűszerek)
- 1-2 ek olívaolaj
- a maradvány hús (apróra vágva)
- 1 nagy lila hagyma
- 3 sárgarépa lereszelve
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1 marék aszalt szilva
- 2-3 ek méz (ízlés szerint)
- 2 maroknyi zöldborsó
-3 dl alaplé
- kevés manudlapehely a tetejére
- só, őrölt bors, Ras-el Hanout Seasoning fűszerkeverék (Culinarisban vagy egyéb fűszerboltban beszerezhető)
Kevés olívaolajon feldobom aszalódni a lila hagymát, majd ha kellőképpen megizzadt, jöhet hozzá a lereszelt sárgarépa, só, bors, majd az apróra felvágott fokhagyma.
És egy kevés Ras-el Hanout. Majd felöntjük az alaplével. Hagyjuk kicsit rotyogni, utána hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldborsót.
Majd, ha rottyant még egyet, jöhet bele az apróra vágott maradvány hús és az aszalt szilva, na meg a méz!
Hagyjuk szépen főni, sűrűsödni, majd a végén mandulapehellyel szórjuk meg az alkotást. Én a kuszkuszra halmozva tálaltam, aki szereti, egy kis görög joghurttal finomíthat a kompozíción. Jó étvágyat :)