Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Ropogós Libacomb

2015. december 01. - fuf87

l1_1.jpg

Azt, hogy mennyire vagyok elfoglalt mostanában az mutatja, hogy ezt a posztot Márton nap környékén kezdtem el íri és ma december elseje van :)

Márton nap, november, december, közeleg a karácsony, konkrétan már a csapon is liba fojna ki, meg a kacsa, meg a többiek, ha kiférnének. Na de vissza a libához... Eme pompás állat testrészeit igazán ajánlatos felhasználni, gondolok itt a futóművekre, májra, mellre...akkor, ha valami pompás lakomát szeretnénk az asztalra varázsolni. Egyetlen hátránya, hogy nem tartozik a legolcsóbb húsok közé, viszont néha mindenkinek jár a kényeztetés, meg a változatosság, szóval ne tétlenkedjetek, vegyétek és egyétek! :)

Én ezúttal a libacomb elkészítéséről fogok regélni, mindkét recept hasonló és abszolút tarolós sikersztori volt, érdemes kipróbálni. Én idén a Lidl-ben szereztem be az enyémeket, de ahol még szuper húsokat lehet venni, az a Fővám téri csarnok, a libamájat például ott cserkésztem be, de az már egy másik történet.

l2.jpg

l3.jpg

e3.jpg

 Hozzávalók:

-libazsír/kacsazsír - dobhatunk mellé 1-2 libamellet is, ha nagyon nem bírunk magunkkal :) (max 2 tepsibe férünk be...)

- 4-6 libacomb

- 5-6 sárgarépa

- 3-4 fehérrépa

- 3 zellerszár 

- só, bors, majoránna

- fél üveg fehérbor

- néhány kakukkfű ágacska

- néhány rozmaring ágacska

- aszalt gyümölcs - pl szilva - opcionális

 

A tepsit megkenjük 3-4 ek zsírral a sütés előtt. Ide jöhet a felkarikázott sárgarépa, fehérrépa, zellerszár, esetleg aszalt gyümölcs. A combokat átmossuk, majd sóval, borssal és majorannával megszórjuk. Majd ráhelyezzük a combokat, jöhet rájuk a rozmaring és a kakukkfű. Majd öntsük nyakon fél üveg jóféle fehérborral fedjük le alufóliával, 60 perc 200 fokon légkeverésen, ellenőrizzük, majd ha még nem puhul a hús, menjen még vissza fél órára lefedve, utána leszedni az alufóliát és 220-on pirítsuk még a húst 15-20 percig.

l5.jpg

l4.jpg

e6.jpg

l7.jpg

Opcionális Köretek:

 burgonyapüré és/vagy részeges káposzta

A káposzta receptjét itt találjátok: http://fruzsifoz.blog.hu/2015/01/06/sult_sertescomb_reszeges_kaposztaval 

Abban reménykedem, hogy mindenki tud burgonyapürét készíteni, de ha mégsem:

- fél kg burgonya

- 2 dl tejszín

- só, frissen őrölt bors (még mehet bele egy kis szerecsendió, ha valaki dzsanázza)

Ha szeretnénk igazán krémesre, dolgozzuk össze botmixerrel. Amúgy meg előkaphatjuk a krumplinyomót is, kis bicepsz-tricepsz edzés :)

Jó étvágyat!

 e8.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr158085838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.12.02. 08:24:04

Szia! Hátnem spóroltál a zöldfűszerekkel. :) Azért vetemedtem a hozzászólásra, mert az én nagy kedvencem is a kacsa és a liba combja, amolyan családi tradíció ezt enni - általában krumpligombóccal. Főleg a hizlalt kacsa/liba combok esetében a legjobb megoldás a konfitálás, azaz a bő zsírban lassan alacsony hőfokon készítés. Csak pár perc pirítás utána - főleg a bőrén egy serpenyőben - és kész is. A konfitálás során elvékonyodott bőr extra ropogós lesz és vékony szinte pergamenszerű lesz és a hús sem szárad ki. Jól és hosszan tárolható, tiszta zsírban a pecsenyelé nélkül. Utóbbi időkben én már tasakban (sous vide) konfitálok. Ez azonkívül, hogy nagyon zsírtakarékos módszer, tök kompakt és kényelmes is. Néha otthon sem vagyok amikor készül, vagy alszom. :) Lassan el is készítem a karácsonyi adagot. :)
Szóval, zsír, öntöttvas, vagy vastag kerámia edény és ....hajrá.
Egy jó tanács, krumplipürét soha nem szabad botmixerrel készíteni, mert csirizesé, nyúlóssá válik. Ha azt szeretnénk hogy sima legyen szitán kenjük át, majd adjunk hozzá sok-sok vajat, kevés tejet, tejszínt ha lágyabbra szeretnénk készíteni. Ja, és a jófajta krumpli is erősen javallott hozzá. Amúgy meg toljad ezerrel, mert főzni jó ...na, meg enni is.:)

Ja, ha esetleg érdekelne az elkészítése, amiről beszéltem (libacomb), de vigyázz mert durván jó. ;)

afickofakanallal.blog.hu/2015/03/25/konfitalt_libacomb_krumpligomboccal_granatalmasziruppal_es_parolt_ceklas-almas_feherkaposztaval#more7305258

fuf87 2015.12.02. 08:25:27

@A fickó: Szia :) Köszönöm a jó tanácsokat, ki fogom próbálni és majd megírom :)
süti beállítások módosítása