Azt, hogy mennyire vagyok elfoglalt mostanában az mutatja, hogy ezt a posztot Márton nap környékén kezdtem el íri és ma december elseje van :)
Márton nap, november, december, közeleg a karácsony, konkrétan már a csapon is liba fojna ki, meg a kacsa, meg a többiek, ha kiférnének. Na de vissza a libához... Eme pompás állat testrészeit igazán ajánlatos felhasználni, gondolok itt a futóművekre, májra, mellre...akkor, ha valami pompás lakomát szeretnénk az asztalra varázsolni. Egyetlen hátránya, hogy nem tartozik a legolcsóbb húsok közé, viszont néha mindenkinek jár a kényeztetés, meg a változatosság, szóval ne tétlenkedjetek, vegyétek és egyétek! :)
Én ezúttal a libacomb elkészítéséről fogok regélni, mindkét recept hasonló és abszolút tarolós sikersztori volt, érdemes kipróbálni. Én idén a Lidl-ben szereztem be az enyémeket, de ahol még szuper húsokat lehet venni, az a Fővám téri csarnok, a libamájat például ott cserkésztem be, de az már egy másik történet.
Hozzávalók:
-libazsír/kacsazsír - dobhatunk mellé 1-2 libamellet is, ha nagyon nem bírunk magunkkal :) (max 2 tepsibe férünk be...)
- 4-6 libacomb
- 5-6 sárgarépa
- 3-4 fehérrépa
- 3 zellerszár
- só, bors, majoránna
- fél üveg fehérbor
- néhány kakukkfű ágacska
- néhány rozmaring ágacska
- aszalt gyümölcs - pl szilva - opcionális
A tepsit megkenjük 3-4 ek zsírral a sütés előtt. Ide jöhet a felkarikázott sárgarépa, fehérrépa, zellerszár, esetleg aszalt gyümölcs. A combokat átmossuk, majd sóval, borssal és majorannával megszórjuk. Majd ráhelyezzük a combokat, jöhet rájuk a rozmaring és a kakukkfű. Majd öntsük nyakon fél üveg jóféle fehérborral fedjük le alufóliával, 60 perc 200 fokon légkeverésen, ellenőrizzük, majd ha még nem puhul a hús, menjen még vissza fél órára lefedve, utána leszedni az alufóliát és 220-on pirítsuk még a húst 15-20 percig.
Opcionális Köretek:
burgonyapüré és/vagy részeges káposzta
A káposzta receptjét itt találjátok: http://fruzsifoz.blog.hu/2015/01/06/sult_sertescomb_reszeges_kaposztaval
Abban reménykedem, hogy mindenki tud burgonyapürét készíteni, de ha mégsem:
- fél kg burgonya
- 2 dl tejszín
- só, frissen őrölt bors (még mehet bele egy kis szerecsendió, ha valaki dzsanázza)
Ha szeretnénk igazán krémesre, dolgozzuk össze botmixerrel. Amúgy meg előkaphatjuk a krumplinyomót is, kis bicepsz-tricepsz edzés :)
Jó étvágyat!