Amikor 4 órakor még az irodában ülsz, és elkezd sötétedni, az azért fájdalmas, na de amikor 5 körül a kocsid felé sétálsz és sötét van, az gyilkos. Korgó gyomorral hazabumlizol a dugóban, és azon kattogsz a forgalom miatti anyázás mellett, vajon mit tegyél az asztalra vacsira, ami finom, különleges és laktat, nem mellesleg másnap még csomagolhatsz és vihetsz belőle a dolgozóba is.
Egy időben mellőztem az oldalast és hasonló húsokat a konyhából teljes mértékben, mert ugye a koleszterin, meg tocsog a zsírban meg blablabla. De ugye akkor még nem zengett mindenhol az, hogy zsírral főzni 10x egészségesebb, mint olajjal, na de hogy még a diétába is beilleszthető, ez már tényleg hihetetlen, pedig igaz! Szóval úgy bevágtam az oldalast a kis bevásárló kosaramba, mint a huzat, Gábor nagy örömére :) Na de lássuk, hogy készítettem el.
Hozzávalók:
A húshoz:
-1-1.5 kg oldalas ( ne feledjük, hogy rendesen összeesik sütés közben, szóval a méret ne tévesszen meg senkit.)
- só, bors, kakukkfű (utóbbiból jó, ha van friss ágacskánk, mert úgy még tutibb, bár most nekem se volt, szóv al tökéletes a szárított is)
- 2 fej fokhagyma (igen, tudom, hogy baromi soknak hangzik, de az oldalas legalább úgy szereti a fokhagymát, mint ahogy én imádom írásba önteni a receptjeimet:) )
- sertés/kacsazsír a sütéshez
A körethez:
- fél kiló sárgarépa
- fél kiló krumpli
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3-4 cm-es gyömbérdarabka lereszelve
- 3-4 ek barbecue szósz
- 1 dl tejszín
-só, bors, kevés római kömény
- bébispenót
A húsokat elvágjuk a csontok mentén, tetszőleges méretet választva. Majd besózzuk, beborsozzuk, ne spóroljunk a fűszerezésnél. A két fej fokhagymát összezúzzuk, kevés olajat adunk hozzá, majd egy a húsok mindkét oldalát jól megkenjük a fokhagymás masszával. Majd jöhet a kakukkfű.
160 fokos sütő, 60-90 perc, csekkolgassuk. Először alufóliával lefedve tegyük be, majd egy órát követően vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a tetejét.
A sárgarépákat meglocsolom egy kis olívaolajjal, rájuk dobom a 4-5 gerezd fokhagymát. Fél óra alatt készre sütöm, majd pürésítem, jöhet hozzá a gyömbér, a barbecue és a fűszerek. A krumplikat megfőzöm, botmixerrel itt is pürésítek, hozzáadom a tejszínt és kevés sót.
Tálalásnál rittyentsünk egy kis "Picasso-t" a tányérunkra, azaz szépen vegyítsük egyenlő arányban a répa illetve a burgonyapürét. A hús mellé még adhatunk egy kis bébi spenótot is. Tuti siker, és az illatok, azt hiszem, önmgaukért beszélnek:)