Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Rakott Karfiol

2015. szeptember 01. - fuf87

k9.jpg

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én csipázom a rakott cuccokat, miért? Mert egy rakott étel gyorsan megvan, kiadós, finom, és a variációk száma végtelen. Ezúttal rakott karfiolt készítettem,darált husival, rizs nélkül, azoknak, akik diétáznak, javaslom, hogy a tejfölt helyettesítsék joghurttal.

Hozzávalók:

- 2 közepes fej vöröshagyma

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 50 dkg darált hús (sertés/marha)

- só, frissen őrölt fekete bors, kevés vegeta

- ízlés szerint: petrezselyem + kapor (nekem sajna  nem volt otthon friss, így szárítottat használtam)

- 2 fej karfiol

- kevés vaj ( az edény kikenéséhez)

- fél liter tejföl/joghurt

- 25 dkg gouda sajt

Tálaláshoz: egy-egy chili paprika a tetejére, annak aki szereti a pikánsabb párosításokat.

Na szóval a karfiolokat főzzük meg enyhén sózott vízben, úgy hogy rózsáira szedjük, mindenképpen kapcsoljuk be a páraelszívót, ha nem akarunk megfulladni, ugyanis a brokkolihoz hasonlóan a karfiolnak is "van egy bukéja." Ha puhára főtt, öntsük le a vizet, és tegyük félre a karfioljainkat. 

Dobjuk fel a kockára vágott vöröshagymákat kevés kókuszzsíron párolódni, jöhet hozzá a fokhagyma, majd a darált husi, só, bors, kapor, petrezselyem és egy kevés vegeta. Ha készen van, csak tegyük félre.

k1_3.jpg

k2_4.jpg

Majd vajazzunk ki egy jénait/tepsit, az aljára pakoljuk be a karfiolok felét, sózzuk borsozzuk, kenjük rá a joghurt/tejföl 1/3-át, szórjuk meg a lereszelt sajt felével, és jöhet rá a darált hús fele.

k3_1.jpg

k4_2.jpg

k5_1.jpg

Majd a karfiolok második fele, és így tovább...az alkotásunk tetejét lekenjük joghurttal/tejföllel, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe egy 20 percre, majd kikapjuk és rászórjuk a reszelt sajt másik felét, még így sütjük 10 percet, és amikor szépen aranyszínűen rásült a sajt, kivesszük, és hagyjuk hűlni.

k6_1.jpg

k7_1.jpg

Ha kicsit várunk, már szépen lehet majd kockára szeletelni, én a tetejére kis chili paprikákat pakoltam. Jó étvágyat!

k8_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr937750478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cormorant 2015.09.02. 14:37:32

Végigolvasni is sok volt, nekem ez nagyon bonyolult:) Nem kétlem, nagyon finom lehet, DE!
Megosztanám kedvenc feleségem élete egyik legjobb receptjét, ami sokkal egyszerűbb, gyorsabb és nem kevésbé "diétás". A karfiol és a prézlis sült bacon szalonna együtt olyan ízharmóniát képez, amit ha elkezdesz enni, nem tudod abbahagyni, amíg van a tálban.
1. Karfiolt szétszeded és kifőzöd sós vízben. (A levét ki ne öntsd, kevés karfiollal mehet krémlevesbe)
2. Sok bacon szalonnát (minimum egy kis csomag) felaprítasz, kisütöd. (Ne kötözködj, tudom, hogy a bacon és a szalonna ugyanaz:))
3. Hozzáteszel jó minőségú kenyérmorzsát (nem avas, hanem lehetőleg te daráltad szárazkenyérből).
4. Nagy tejfölt higítasz kevés vízzel, frissen őrölve borsozod sózod és kevés vegetát teszel hozzá. (Én vegeta ellenes vagyok, de itt elismerem, nem rossz.)
5. Aztán sütőedényt kikensz a bacon-ös prézlivel, majd rétegenként teszed a karfiolt, bacon-ös prézlit és kevert tejfölt.
6. Végén sajt a tetejére, nyomás a sütőbe 160 fokra.
Leírni tovább tartott, mint elkészíteni:). Jó étvágyat!

fuf87 2015.09.02. 14:38:37

@Cormorant:
Szia! Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni :)
Üdv: Szöszi
süti beállítások módosítása