Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én csipázom a rakott cuccokat, miért? Mert egy rakott étel gyorsan megvan, kiadós, finom, és a variációk száma végtelen. Ezúttal rakott karfiolt készítettem,darált husival, rizs nélkül, azoknak, akik diétáznak, javaslom, hogy a tejfölt helyettesítsék joghurttal.
Hozzávalók:
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 50 dkg darált hús (sertés/marha)
- só, frissen őrölt fekete bors, kevés vegeta
- ízlés szerint: petrezselyem + kapor (nekem sajna nem volt otthon friss, így szárítottat használtam)
- 2 fej karfiol
- kevés vaj ( az edény kikenéséhez)
- fél liter tejföl/joghurt
- 25 dkg gouda sajt
Tálaláshoz: egy-egy chili paprika a tetejére, annak aki szereti a pikánsabb párosításokat.
Na szóval a karfiolokat főzzük meg enyhén sózott vízben, úgy hogy rózsáira szedjük, mindenképpen kapcsoljuk be a páraelszívót, ha nem akarunk megfulladni, ugyanis a brokkolihoz hasonlóan a karfiolnak is "van egy bukéja." Ha puhára főtt, öntsük le a vizet, és tegyük félre a karfioljainkat.
Dobjuk fel a kockára vágott vöröshagymákat kevés kókuszzsíron párolódni, jöhet hozzá a fokhagyma, majd a darált husi, só, bors, kapor, petrezselyem és egy kevés vegeta. Ha készen van, csak tegyük félre.
Majd vajazzunk ki egy jénait/tepsit, az aljára pakoljuk be a karfiolok felét, sózzuk borsozzuk, kenjük rá a joghurt/tejföl 1/3-át, szórjuk meg a lereszelt sajt felével, és jöhet rá a darált hús fele.
Majd a karfiolok második fele, és így tovább...az alkotásunk tetejét lekenjük joghurttal/tejföllel, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe egy 20 percre, majd kikapjuk és rászórjuk a reszelt sajt másik felét, még így sütjük 10 percet, és amikor szépen aranyszínűen rásült a sajt, kivesszük, és hagyjuk hűlni.
Ha kicsit várunk, már szépen lehet majd kockára szeletelni, én a tetejére kis chili paprikákat pakoltam. Jó étvágyat!