Kánikulában, ötven fokban, ájuláshoz közeli állapotban, vagy valami könnyedebb fogásra vágyva - ezekben az esetekben remek választásnak tartom a joghurtos padlizsán elkészítését. Minimális ráfordítás mind anyagilag, mind time management ügyileg, mégis maximális élvezet. Szóval lássunk egy nyári villámkaját :)
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű padlizsán
- só, frissen őrölt bors
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 3-4 dl krémes görög joghurt
- friss petrezselyem
- 1-2 ek kókuszzsír
A padlizsánokat megmosom, félbevágom, majd kisebb bemetszéseket ejtek rajtuk, besózom, borsozom őket, és hagyom állni egy fél óra erejéig, így a keserű lé a só hatására kifolyik.
Majd ezt követően jól átmosom őket, és kicsi kockákra szeletelem a padlizsánokat.
Közben előkészítem a fokhagymát is, mert sose feledjük, a padlizsán nagyon szereti a fokhagymát :)
Kevés kókuszzsírt felhevítek egy serpenyőben, majd hozzáadom az összezúzott fokhagymagerezdek felét, majd ehhez jöhetnek a padlizsánkockák.
Még jöhet rá egy kis frissen őrölt feketebors, és egy fedő, negyed óra párolást követően, amikor már szépen megbarnultak, fonnyadtak a kockák - hozzáadom a krémes görög joghurtot és a friss petrezselymet, összeforgatom, hagyom egyszer felrottyanni, majd félrehúzom a serpenyőt, és hozzáadom a zúzott fokhagyma másik felét is.
Ez mehet a hűtőbe, 4-5 óra múlva készen is van a mennyei fogás. Szerintem önmagában is igazán finom, de húshoz, pitához is lazán ajánlom.
Egy pohár fehér bor még remek kiegészítés lehet. Jó étvágyat :)
Mivel nekünk már megint állati sok padlizsánunk volt otthon, mert Anyóséknál terem,így még egy gyors padlizsánkrémet is összeütöttem. Ennek receptjét az előételek közt megtaláljátok, íme a link:
http://fruzsifoz.blog.hu/2014/08/11/juhturos_padlizsankrem