Na igen, így július derekán már keményen izzanak a kerti sütők, így nem meglepő, hogy hétvégén ez nálunk sem zajlott másképp. Ez a fogás amilyen egyszerűen elkészíthető, annyira finom, szóval utólagos köszönet érte Anyósomnak - mert ezúttal ő volt a séf. :)
Hozzávalók:
- 70-80 dkg csirkemell
- fokhagyma
- kevés fehérbor
- 40-50 dkg erdélyi szalonna
- néhány fej vöröshagyma
- néhány cukkini
- szárnyas fűszerkeverék (bármilyen ízesítés. kinek mi a szimpatikus)
Elkészíthetjük csak csirkés-szalonnás verzióban is, és megcsinálhatjuk a hagymás-cukkinis kiegészített verziót is. Mindkettő isteni. Ami fontos, hogy a kockára vágott húst a hagymával, fokhagymával ,kevés borral és a fűszerekkel pácoljuk már be előző este, ha lehetőségünk van rá. A sima húsos-szalonnás verziót tepsiben sült zöldségekkel, míg a hagymás cukkiniset amerikai uborkasalátával fogyasztottuk. Hozzátenném, ez a fogás elkészíthető sütőben, és szobagrillen is, bár tény, hogy a füstös ízt a kerti grill adja elsősorban. (Habár....úgy hallottam a Culinarisban lehet olyan spray-t kapni, amivel füstös ízt kölcsönözhetünk bármilyen fogásnak, függetlenül attól, hogy hol készül.)
Az elkészítés roppant egyszerű, miután a hús eleget pácolódott, feltűzködjük a kockákat, a szalonnákat, és a zöldségeket kis hurkapálcikákra/nyársakra, majd alufóliába tekerjük őket.
Kinti sütésnél akkor jó, ha az alufólia kezd sötétedni, és persze forgassuk is őket.
Sütőben/Odakint egy idő után vegyük le az alufóliát, ha már megpuhult a hús, hogy pirulhasson egy keveset.
A köretekről:
a)
Sült zöldségek:
Többek között azért szeretem a nyarat, mert ilyenkor mindig zöldségdömping van, így könnyedén gyárthatunk efféle ételeket. Mi ezúttal paradicsomot, cukkinit, padlizsánt, lila hagymát dobtunk be a sütőbe egy 30-40 percre aszalódni, majd még zöld és fekete olívabogyót dobtunk rá.
b)
Amerikai uborkasaláta:
Ez egy szintén egyszerű és nagyszerű köret ebben a rekkenő hőségben. Anyósom azt tanácsolja, készítsük már el 1-2 nappal hamarabb, így még jobban össze tudnak érni az ízek. Osztom a véleményét :)
Hozzávalók:
- 2-3 kígyóuborka (nem kell meghámozni)
- 2-3 vöröshagyma
- 3 ek xilit/cukor (érzéssel)
- 2-3 ek ecet (szintén érzéssel)
Szerintem mindkét tányér mennyeien fest, nem? :)