Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Töltött Karalábé

2015. július 08. - fuf87

1_23.jpg

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de vannak olyan kaják, amiket tipikusan nyáron kívánok, és nem máskor. Na a töltött karalábé is pont ide tartozik. Ennek az ételnek is kismilliónyi változata létezik, most ismerjétek meg az enyémet :)

Hozzávalók:

- 4-5 kis-közepes méretű karalábé

- 50 dkg darált sertés/marha hús

- 2 közepes fej vöröshagyma

- 5-6 gerezd fokhagyma

- fél bögre rizs

- egy nagy csokor kapor

- 1.5 liter levesalaplé 

- só, pirospaprika, frissen őrölt bors, vegeta

- 4-5 dl tejföl/tejszín

-1 tojás

- olaj

Elkészíteni nem nagy kunszt, és nem is költséges, viszont szánjunk rá időt, mert a karalábékat kifaragni nem két perc. Mivel nem volt célszerszámom, én fondü kanállal faragtam ki őket, Gábor segítségével. Amúgy nagyon fárasztó, és az embernek megfájdul a keze a végére, de ne adjátok fel, ha kész lesz, az majd mindenért kárpótol:)

4_18.jpg

A kivájás során keletkezett "forgácsot" ne dobjuk el,mert majd még hasznát vesszük, szóval tegyük egy külön tálkába egyenlőre.

5_17.jpg

Aprítsuk fel a vöröshagymát, dinszteljük meg 1 ek olajon, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd ha kicsit fonnyadt a hagyma, jöhet hozzá a fél bögre rizs. Kicsit pirítsuk meg a rizst, míg üveges nem lesz, majd le is húzhatjuk az edényünket a tűzről. 

2_21.jpg

Összekeverjük a darált húst a hagymás rizzsel, adok hozzá sót, piros paprikát, frissen őrölt borsot és egy kevés delikátot/vegetát, majd hozzáadom még az egy tojást, illetve a kapor 1/3-át.

3_20.jpg

Majd a tölteléket szépen belepakoljuk a kivájt karalábékba, a maradékból pedig húsgombócokat formázunk.

6_14.jpg

7_12.jpg

Majd fogunk egy méretes fazekat, az aljába halmozzuk a forgácsot, rá jöhetnek a töltött karalábék, na meg a húsgombócok.

8_10.jpg

Időközben elkészítjük az alaplevet. (2 leveskocka és víz felhasználásával.) Ezzel felöntjük a karalábékat, úgy hogy ellepje őket, ha kevés lenne az alaplé, kipótoljuk vízzel.

9_7.jpg

Még egy kör fűszerezés jöhet. Hagyjuk főni fedő alatt kábé 45 percet, de azért villával folyamatosan ellenőrizzük a puhaságot, biztos ami biztos. Amikor a karalábék megpuhultak, kiszedem őket és a húsgombócokat egy tálba, majd a visszamaradó forgácsos léhez hozzáadjuk a tejfölt/tejszínt, hagyjuk egyszer felrottyanni, majd pürésítjük botmixerrel.

11_14.jpg

Ezt követően visszapakoljuk bele a karalábékat és gombócokat és lassú tűzön hagyjuk őket még izzadni.

10_4.jpg

Majd hozzáadjuk a maradék kaprot aprítva. 

Tálalásnál a karalábé alá öntsünk bőven a mártásból, ami a kaporral kiegészülve egészen tökéletes összhangot fog alkotni. A kapor nyárias jellege teszi igazán frissé ezt a fogást, amit ajánlok kánikula és hűvös napok esetén egyaránt. Jó étvágyat :)

12_6.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr757609288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása