Ha pénteken elmész egy farewell bulira, ahol sikerül sok finom whiskeyt elfogyasztani, másnap tuti elmész a food truck showra, és ott eszel, mert másnapos vagy, kalóriára vágysz és legfőképpen, lustább vagy annál, mintsem hogy keresztbe tegyél egy paraszt hajszálat. Ám utána vasárnap van, amikor nincs nyitva semmi, és marad a hadigazdálkodás, így történt ez nálunk is, a recept remek példa a problémamegoldásra.
Szóval rúgj be pénteken, edd magad degeszre a városban szombaton, vasárnap pedig nézz körül mi van a fagyóban és a kamrában, majd üss össze egy villámebédet. (És ha még nem kerültél ilyen helyzetbe, soha nem árt elfekvőben ezt-azt otthon tartani, sosem tudhatod, mikor lesz rá szükség.)
Hozzávalók:
- 2-3 cukkini
- 70-80 dkg csirkemell (ezért tarts a fagyasztóban!)
- 25-30 dkg füstölt sajt
- egy fél literes tejföl
- egy ananász konzerv
- egy gomba konzerv
- 2-3 paradicsom
- 1 csomag bacon
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- fél tasak csirke fűszersó (nekem fokhagymás ízesítésű volt otthon)
- só, bors, pirospaprika, menta (szárított)
- petrezselyemzöld
- barna rizs
A cukkinit vékony karikákra vágom fel, majd kevés olívaolajat hevítek egy serpenyőben rádobom, hogy elkezdjen pirulni.
Hozzáadom az összenyomott fokhagymagerezdeket, kevés sót, frissen őrölt borsot és pirospaprikát, aláöntök egy deci fehérbort, majd fedőt teszek rá, és hagyom párolódni.
Ha már puha, szárított/friss mentát hintek rá, és friss petrezselymet és ananászt adok hozzá.
A húst vékony szeletekre vágom, kicsit kiklopfolom, majd egy kisebb méretű tepsi aljára kevés olajat öntök, lefektetem az első adag husit, mindkét oldalukat megszórom a fűszersóval, valamint egy kevés frissen őrölt fekete borssal.
Majd megkenem egy kevés tejföllel.
Erre jön a kockákra vágott paradicsom, és egy kevés gomba.
Ezt a réteget meghintem egy adag reszelt sajttal.
Majd bacon szeleteket fektetek rá. Majd jöhet a következő réteg.
És így tovább. Végül 200 fokra előmelegített sütőbe helyezem a tepsit, 25 percet sütöm, majd a legfelső rétegre még ráhalmozom a maradék sajtot, további 15 percet sütöm.
Miután elkészült, hagyom hűlni, hiszen ha kicsit megmerevedett, szép kockákat tudok belőle vágni. Köretként a párolt ananászos cukkinit, valamint barna rizst adok hozzá. Jó étvágyat :)