Első körben elnézést a hosszabb hallgatásért, de egyszerűen úgy elrepült az év első hónapja, hogy észre sem vettük, és beléptünk a másodikba. Mivel két hétvégét is vidéken töltöttünk, a hétköznapok pedig elég sűrűek voltak, bevallom, nem sok időm volt fakanalat ragadni. De tegnap alkotókedvemben voltam, Gábor nagy örömére. Ez az étel kicsit időigényes, de megéri a fáradtságot, mert az ízek garantáltan pótolni fogják a ráfordított időt..és mivel kicsit sok dolog nehezedett a vállamra az utóbbi időben, határozottan üdítő volt szombat délután a konyhában pepecselni...
Hozzávalók:
A göngyölt karajhoz:
- 8 szelet karaj
- 5-6 főtt tojás
- 1 nagyobb csomag bacon
- só, bors, majoranna, piros paprika, kevés vegeta/delikát
- 4-5 dl levesalaplé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 dl tejföl
- kevés petrezselyemzöld a díszítéshez
- CÉRNA
A tojásokat megfőzzük, félbevágjuk. A húst megmossuk, majd vékonyra klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és majorannával hintjük meg.
A szeletre 1,5-2 bacon szeletet helyezünk, majd egy fél/2 fél (függően a szelet méretétől) főtt tojást, feltekerjük a húst, kis hengereket formálva belőle, majd ezeket cérnával átkötjük.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, félrehúzzuk a tűzről, mehet bele piros paprika, só, bors, kevés delikát, majd belehelyezzük a húshengereket, és felöntjük az alaplével.
Alacsony fokozaton, fedő alatt 30-40 percig főzzük. Majd a húsokat kiemeljük.
A "léhez" hozzáadjuk a tejfölt, ha felrottyant, botmixerrel összepürésítjük, és gyönyörű, sima öntetet kapunk.
Időközben a húsokról levesszük a cérnát. (én feketét használtam, így jól látható volt..mégis elég ciki lenne, ha valaki a fogai közül szedegetné ki a cérnadarabokat, szóval legyünk körültekintőek.)
Majd visszatesszük a husikat a szószba, és még egyszer felrottyantjuk.
A pitéhez:
- 1 kg friss spenótlevél
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 1 cs mirelit leveles tészta
- 2 tojás sárgája
- 2 cs feta sajt
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mivel Gábor a Tápió vidékről származik, ahol nagy kultusza van a fóliasátrakban történő növénytermesztésnek, így télen például a spenót nevelésének, így mindig tudunk ilyenkor is friss spenótra szert tenni. Mi legutóbb egy hatalmas zacskó friss levelet kaptunk. Ennek kábé a felét, ami sac/kábé 1 kg, jól átmostuk, eltávolítottuk a szárakat, majd olajon megizzasztottuk, és zúzott fokhagymát adtunk hozzá. (ne lepődjünk meg, hogy a spenótból mennyiség kell, nagyon összeesik, ha elkezdjük fonnyasztani!)
A leveles tésztát kinyújtottuk, és 2 részre vettük, a nagyobbik részt úgy nyújtottuk ki, hogy ki tudjuk bélelni vele a piteformát, a maradék kis részből pedig a pite tetejét nyújtottuk ki. A pite aljába ment az egyik csomag feta sajt kis darabokra vágva, rá a zúzott fokhagymás spenót, rá még egy csomag feta, és végül a pite tető.
A sütőt 200 fokra melegítettem elő, a pite tetejét még 2 tojássárgájával lekentük, majd 25-30 percre bevágtuk sülni.
Szerintem igazán finom hétvégi ebéd/vacsora, de kiváló fogás akkor is, ha vendégeket várunk. Jó étvágyat hozzá:)