Az édesburgonya is tipikusan az a kaja, amit vagy szeretsz, vagy nem, középút nincsen. Én pár éve, mikor először megkóstoltam, utáltam, aztán gondoltam kap még egy esélyt, és láss csodát, fordult a kocka, mert most épp imádat van.
Lássuk be, ez a hétfő a tíz fokozatú undorító skálán tizenegyes volt, és éreztem, kell valami meleg kaja vacsorára, egy vajas kenyér sonkával nem fogja kielégíteni a gyomorkorgásunkat. Viszont a hét első napja Gábornak és nekem is iszonyat hajtós volt, így nem volt hangulatunk sokáig a konyhában pörögni, ezért egy egyszerű, de mégis ízletes fogás mellett döntöttünk.
Hozzávalók:
- 3 nagyobb édesburgonya
- 1 fej fokhagyma
- 1 lila hagyma
- 2 cs danish blue sajt
- 1 Philadelphia sajt
- néhány ág kakukkfű
- 2-3 fújás balzsamecet
- levendulás só
- frissen őrölt bors
A sütőt előmelegítem 200 fokra. Az édesburgonyákat meghámozom és hosszúkás hasábokra vágom, egy kis tepsibe helyezem őket, amit már előzetesen olívaolajjal kikentem.
Sózok, borsozok, a fokhagymagerezdeket a krumplik közé és rá dobálom, majd jöhet a kakukkfű és a balzsamecet.
Kábé fél óra alatt megsül.
Közben a sajtokat villával összetöröm, és Philadelphiával krémesítem.
Együtt igazán finom vacsora kerekedett belőle. A sült krumplikat fokhagymával, friss lila hagymával és krémmel tálaltam.
Azoknak ,akik tartanak a "csak édesburgonyás verziótól", azt javaslom, dobjanak bele néhány sima burgonyát is, viszont ezeket főzzék elő egy kicsit.