Egy étel, amivel hadilábon álltam évekig, amit nem akartam, vagy nem mertem megkóstolni, mert OMG nyers húsból van, ilyen és ehhez hasonló indokokkal legalább 18-20 éves koromig megtagadtam eme isteni csemege fogyasztását, aztán fordult a kocka. Az évek során csiszolgattam a receptemet benyomások és pillanatnyi ötletek által vezérelve és így érte el jelenlegi formáját. Szerintem egy emancipált, vagány háziasszonynak alap, hogy össze tudjon ütni egy jó kis tatárt, hiszen ha maradéktalanul elégedett férfimosolyra vágyunk, ez a tuti befutó. Természetesen itt is megoszlanak a vélemények, ki hogyan készíti, hány napig érleli a húst, milyen fűszereket használ, bla bla bla, még mielőtt bárki becsmérlő megjegyzéseket tenne - Mi így szeretjük :)
Hozzávalók:
- 80 dkg marha bélszín / fehérpecsenye / comb (darálva) - szívesen ajánlom mindenkinek a Fővám téri csarnokban található Steak boltos fiúkat, nagyon jó fejek, segítőkészek és up to date-k minden marha related kérdésben és gyönyörű az áru is.
- 1/ 1,5 fej közepes méretű vöröshagyma
- 7-8 gerezd fokhagyma ( a hagymákat is daráljuk/reszeljük le apró lyukon)
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 fél citrom leve
- egy tojás sárgája (elhagyható, én például most nem tettem bele)
- 1,5 ek Worchestershire szósz ( ha kell még adjunk hozzá, de csak óvatosan, nehogy átessünk a ló másik oldalára)
- só, frissen őrölt bors, pirospaprika
- 1 ek ketchup
- 1 tk mustár (dijoni)
- egy ek koriander mag (összetörve - tudom javasolni a klopfolót)
- 10-15 szem borókabogyó (szintén zúzva)
A húst kicsit átmasszírozom, és hozzáadok egy kis olívaolajat, mielőtt elkezdem ízesíteni.
Majd hozzáadom a hagymákat.
Jöhet az első kör fűszer: só, bors, pirospaprika.
Ráfacsarjuk a citromot, majd ketchup-mustár. (be careful!)
És végül: Worchester szósz, koriander és boróka.
Fontos, hogy keverjük el alaposan a hozzávalókat, szánjunk rá időt és energiát, ne spóroljunk a fűszerekkel, na és persze elengedhetetlen, hogy folyamatosan kóstoljunk, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Én személy szerint szeretem 2 napig állni hagyni az alkotást a hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek, persze baromi nehéz megállni, hogy ne falatozzunk, amikor kinyitva a hűtőt mindig ott figyel a tál, de valamit valamiért.
Visszakanyarodva, ha elértük a nekünk megfelelő ízvilágot, egyengessük el a masszát, és a tetejére is öntsünk egy kis olívaolajat, majd folpackkal fedjük le. Tálalásnál kínáljunk hozzá friss zöldséget, mint paradicsom, kaliforniai paprika, uborka, vagy amit épp kívánunk, na és persze lila hagymát. Pirítsunk mellé bagett karikákat, amikre ha van kedvünk kenjünk egy kis vajat. (pl. Lurpak)
Én ezúttal szuflé formában tálaltam a bifszteket, szerintem igazán fancy lett!
Mindenkinek jó étvágyat, az elégedett húsimádó pasiknak pedig kellemes vigyorgást és jó virágvásárlást:)