Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Áfonyadzsem Szeretettel

2014. szeptember 01. - fuf87

8b.jpg

Gábor a Lehel piacon poroszkált valamelyik nap, és elmesélte nekem, milyen szép áfonyát látott, igaz kissé borsos áron, de nálunk érvényben van a "minőséget meg kell fizetni" elv, így két kiló érkezett haza eme csodás bogyós gyümölcsből. 

Nem akarom fényezni az áfonyát, de baromi egészséges! Annyi antioxidáns van benne, mint 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben. És mellékesen isteni finom! Na ugye, hogy ugye? :) Nem volt kérdés, hogy el kell raknunk pár üveggel a hideg és depis téli napokra is. Így is történt. Ezúttal nem cicomáztuk a dolgot, a gyorsaság és a praktikum jegyében natúr áfonyadzsem készült, a maximális ráfordítás egy óra, de talán még kevesebb.

2b.jpg

Hozzávalók: 

- 2 kg áfonya

- 40 dkg xilit

- 2 dzsemfix 3:1

Az üvegek szokás szerint a mosogatógépben tisztultak, a fedőkkel egyetemben.

1b.jpg

Az áfonyákat alaposan átmostuk, a szárakat eltávolítottuk. Egy nagy kondérba beleborítottuk a kis drágákat, és alágyújtottunk. Amikor kicsit kezdett összeesni, hozzáadtuk a xilitet. Felrottyanást követően pedig a dzsemfixet. Nem turmixoltuk össze, mondván, milyen guszta lesz benne pár bogyó, és tényleg.

3b.jpg

5b.jpg

7 üveg lett belőle, amikre ezúttal is egyedi F&G címke került.

4b.jpg

Mosolyogva nézegettük az üvegcséket, mert a közös befőzésnek tényleg megvan a varázsa, bárki bármit mond. És a natúr rossz elnevezés. Mert tele van szeretettel, ami ritka fűszer, és nem juthatunk hozzá bárhol, szóval becsüljük meg :)

6b.jpg

 

Amúgy kiváló sütibe, pitébe, húsokhoz, camemberthez és még sorolhatnám. Kíváncsi vagyok, meddig fog kitartani az idei készlet, félek, hogy még repkedni fognak a mínuszok, mikor az utolsó üvegre is keresztet vetünk:)

7b_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr406655561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Gregory House 2014.09.02. 17:52:20

Ez most feketeáfonya (blueberry) vagy vörösáfonya (cranberry)?

Maturáné Rátkai Rita 2014.09.02. 17:52:31

Koszonom a receptet! A befottesuveg teto is mehet a mikroba????

gorcsoldo 2014.09.02. 17:52:34

nagyon ritkan kommentelek, ugyhogy bocsanat a hozzaszolasert (engem is idegesiteni szoktak a temahoz nem erto kommentek). Ami a labasba kerult, az angolul blueberrynek hivjak, nem cranberry-nek. A cranberry-nek az alap szine is pirosas-voros, a kepen pedig kekes szinarnyalatu bogyok vannak. Raadasul egy kicsit az alakjuk is mas. Egyebkent mindketto nagyon finom es pont lekvarreceptet kerestem :) Bocsi megint.

gorcsoldo 2014.09.02. 17:52:37

meg valami. megneztem a szotart, mindketto afonya alatt fut magyarul, de a cranberry-t vorosafonyanak forditja a szotar.

fuf87 2014.09.02. 17:54:14

@Dr Gregory House: kék:) és igen, benéztem a címkét.

fuf87 2014.09.02. 17:55:33

@gorcsoldo: Hahó:) Semmi gond, jogos az észrevétel!
Ha finom lekvárra vágysz, ez nagyon ízleni fog ;)

fuf87 2014.09.02. 18:00:38

@Maturáné Rátkai Rita: Kedves Rita!
Az üveg mikróban sterilizálása kapcsán a tetőt nem biztos, hogy beteheted a mikróba, pláne ha fém. Az üvegeket a legnagyobb nyugalommal. A tetőket ebben az esetben jobb kifőzni.
Vagy, ha van mosogatógéped, akkor betehetsz mindent, és a program lejárta végén szárításnál a vízgőz sterilizálni fog.
Remélem tudtam segíteni:)
süti beállítások módosítása