Gábor a Lehel piacon poroszkált valamelyik nap, és elmesélte nekem, milyen szép áfonyát látott, igaz kissé borsos áron, de nálunk érvényben van a "minőséget meg kell fizetni" elv, így két kiló érkezett haza eme csodás bogyós gyümölcsből.
Nem akarom fényezni az áfonyát, de baromi egészséges! Annyi antioxidáns van benne, mint 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben. És mellékesen isteni finom! Na ugye, hogy ugye? :) Nem volt kérdés, hogy el kell raknunk pár üveggel a hideg és depis téli napokra is. Így is történt. Ezúttal nem cicomáztuk a dolgot, a gyorsaság és a praktikum jegyében natúr áfonyadzsem készült, a maximális ráfordítás egy óra, de talán még kevesebb.
Hozzávalók:
- 2 kg áfonya
- 40 dkg xilit
- 2 dzsemfix 3:1
Az üvegek szokás szerint a mosogatógépben tisztultak, a fedőkkel egyetemben.
Az áfonyákat alaposan átmostuk, a szárakat eltávolítottuk. Egy nagy kondérba beleborítottuk a kis drágákat, és alágyújtottunk. Amikor kicsit kezdett összeesni, hozzáadtuk a xilitet. Felrottyanást követően pedig a dzsemfixet. Nem turmixoltuk össze, mondván, milyen guszta lesz benne pár bogyó, és tényleg.
7 üveg lett belőle, amikre ezúttal is egyedi F&G címke került.
Mosolyogva nézegettük az üvegcséket, mert a közös befőzésnek tényleg megvan a varázsa, bárki bármit mond. És a natúr rossz elnevezés. Mert tele van szeretettel, ami ritka fűszer, és nem juthatunk hozzá bárhol, szóval becsüljük meg :)
Amúgy kiváló sütibe, pitébe, húsokhoz, camemberthez és még sorolhatnám. Kíváncsi vagyok, meddig fog kitartani az idei készlet, félek, hogy még repkedni fognak a mínuszok, mikor az utolsó üvegre is keresztet vetünk:)