Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Töltött padlizsán zsályával és fahéjjal

2014. augusztus 01. - fuf87

p9.jpg

Minden hölgynek fontos tudnia, hogy amikor elkezdték terjeszteni/reklámozni a padlizsánt Európában, azt mondták az arabok, akik megismertették az emberekkel, hogy csak olyan lányt szabad elvenni, aki legalább száz módozatban el tudja készíteni ezt a "csodazöldséget". Szóval húzzunk bele lányok :)

p1.jpg

Nem telhet el nyár padlizsán nélkül, ez a mediterrán csoda nem csak finom, hanem egészséges is. Szóval nem elég, hogy két legyet ütünk egy csapásra, de még csak nem is zöldségről beszélünk, hanem egy gyümölcsről! Ez az információ hétvégén jutott el hozzám, amikor Após közölte, hogy szed nekünk tojásgyümölcsöt a kertben, mielőtt visszaindultunk Pestre, én pedig értetlenül néztem magam elé, nos utána leesett... :) 

Én ezúttal egy töltött variációra voksoltam, maga az elkészítés A-Z-ig 60 perc volt, szóval nem igényel nagy ráfordítást. A padlizsán nagyon szereti a fahéjat, és szerintem ha húsos étel készül bele, a zsályát is, és ha már hétvégén Gáborék kertjében úgyis szedtünk egy hatalmas csokorral, naná, hogy beletettem.

p2.jpg

Hozzávalók: 

- 3-4 padlizsán (kisebb méretű, függ attól, hány személyre főzünk, nekem kis aranyosak voltak)

- dijoni mustár

- só, bors, fahéj

- 2-3 közepes méretű vöröshagyma

- 8-10 gerezd fokhagyma

- egy csokor zsálya

- 1 zöld kápia paprika

- 40-50 dkg darált hús (sertés/marha)

- 1 nagy paradicsom

- 1 cs feta sajt / krém fehér sajt

- petrezselyem

- parmezán

A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, a húsukat kivágjuk és felkockázva félrerakjuk, így kis csónakocskákat kapunk. Előkapunk egy tepsit, pici olívaolajat öntünk az aljára, majd jöhetnek bele a padlizsán csónakocskák. Megkenjük őket dijoni mustárral, nekem ezúttal egy mézes dijonim volt otthon, így azt használtam, majd meghintjük őrölt fekete borssal, és félretesszük őket.

p3.jpg

Egy kevés olajban megdinszteljük a vöröshagymát, amire rádobjuk a felkarikázott kápia paprikát, erre jön majd a padlizsán kivágott, felkockázott belseje. Sózok, borsozok, fahéjazok, majd hozzáadom a fokhagymát. Hagyom kicsit dolgozni az ízeket, majd hozzáadom a darált húst és a felkockázott paradicsomot.

p4.jpg

Ha látom, hogy a hús már jó, újból jöhet egy kör fűszer és rá az összemorzsolt feta/krém fehér sajt. Amikor ez is ráolvadt, ezáltal egy sűrűbb húsos ragut képezve, hozzáadom a zsálya leveleket, még pár percig hagyom rotyogni, majd leveszem a serpenyőt.

p5.jpg

A raguval megtöltöm a padlizsánokat, majd légkeverésen 180-200 fokon sütöm kábé fél órát.

p7.jpg

Villával ellenőrzöm a  padlizsán keménységét, amikor kezd puhulni, parmezánt reszelek a csónakok tetejére, valamint még friss felaprított petrezselyemmel koronázom meg a végeredményt.

p8.jpg

Így hagyom még sülni kábé 5 percet és kész is vagyunk. Egy pohár fehérborral megálmodott könnyű nyári vacsora, amit garantáltan meg kell főznöd ismét, mert követelni fogja, aki megkóstolta. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr746564055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása