Hétvégén az a megtiszteltetés ért, hogy Anyós konyhájában sertepertélhettem, így lehetőségem adódott eme remek étel elkészítésének megfigyelésére, és úgy határoztam, megosztom Veletek is. Előnye, hogy nem igényel nagy előkészületeket, izzó parázson odakinn, vagy sütőben is megcsinálhatjuk, mindenkinek a szája garantáltan fülig fog érni:) Mi a kinti verzióra voksoltunk, így Após megteremtette a remek alapot a sütéshez, brikettet használtunk, könnyebben meggyullad és hosszabb ideig megtartja a hőt, mint a faszén. A sajátos aromát a brikettre helyezett fahasábokkal értük el.
Amikor már szépen izzott a parázs, rádobtuk egy tálcára, a rácsra a husikat, hagytuk őket aranyszínűre sülni, és hát az illatuk brutális volt. (a szó pozitív értelmében)
A húshoz:
- tetszőleges mennyiségű oldalas
- BBQ szósz (kétféle: sima illetve chilis)
- vodka/konyak
A hús kb. egy napot töltött pácban. Mielőtt bepácolásra került volna, Anyós kábé 20-25 percet előfőzte a húsokat. A pác kétféle BBQ szószból állt - simából és chilisből. Ha nincs kétféle, az se gond, hiszen chilivel bolondíthatjuk az összhatást. És hogy még inkább az ízorgiák csúcsára repüljünk? Löttyintsünk rá egy kis vodkát vagy konyakot!
Ezt követően nincs más, dolgunk, mint megsütni. Tálalásnál a húst még nyakon önthetjük egy kis BBQ mártással, ha indokolt!
Köret: párolt zöldbab cukkinivel.
- 30-40 dkg zöldbab
- 2 cukkini (csíkokra vágva)
- 2 fej vöröshagyma
- só, bors
- citrom leve és héja
A zöldbabot és a cukkinit is előfőzzük, majd kevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát, és jöhet hozzá a bab és a cukkini csíkok. Ráfacsarjuk egy citrom levét, és ráreszeljük a héját, igazán friss, citrusos íz fogja még inkább feldobni az amúgy is üde köretet, ami szerintem remekül passzol az oldalashoz, és könnyebbé varázsolja a vacsoránkat, mintha kenyérrel, vagy steak burgonyával fogyasztottuk volna el. Egy pohár bor remek választás mellé.
Külön köszönet kedvenc Anyósomnak a remek receptért és a finom vacsoráért is!