Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Lecsó Vol1

2014. június 13. - fuf87

lecsó1.jpg

És ahogy lecsapott a hőség, elérkezett a lecsó szezonja is. Be kell vallanom, kábé a húszas éveim elejéig rá sem bírtam nézni erre a mennyei eledelre, valószínűleg azért, mert kevés nálam válogatósabb emberke létezett, és ragaszkodtam a jól megszokott ízekhez, de erről Anyukám többet tudna mesélni :)

Kismillió módja létezik eme klasszikus elkészítésének, ahány tűzhely, annyi szokás, egy dolog tuti: ezt az ételt valóban nehéz elcseszerinteni, gyorsan kész van, és férfinak, nőnek, gyereknek, kutyának mosolyra húzódik a szája. (kivéve ha válogatós a gyerek, mint én anno) Nálunk általában nyáron kerül terítékre mindenféle beteges verzióban, és keveset nem lehet belőle enni:) Ezúttal az általam "traditional"-nek tartott lecsót főztem, kis extrával.

A lecsó kapcsán nagyon sok okos ember definiált szabályokat, ezekre tessék fittyet hányni, én elolvastam őket anno, ezek közül a mai napig egyet tartok relevánsnak: egy rész hagyma, két rész paradicsom, négy rész paprika, ezenfelül meg jöhetnek az extrák! Amire még fektessünk hangsúlyt, hogy jó minőségű zöldségeket használjunk, és vörösen rotyogó lecsónk tutira meghálálja majd!

Hozzávalók: (az enyémhez)

- vöröshagyma

- fokhagyma (rányomni néhány gerezdet)

- zöldhagyma

- Paprika (sima sárga) + zöldpaprika (from Anyós&Após)

- érett paradicsom (magyar)

- szárított paradicsom (üveges, 3-4 kisebb darab)

- húsos szalonna

- kolbász

- petrezselyemzöld

- só, bors, pirospaprika

tálaláshoz: egy-két ek tejföl

Szóval felaprítjuk a fent említett hozzávalókat, majd fogunk egy serpenyőt, kevés olajon a szalonnát lesütjük zsírjára, és rádobjuk a vöröshagymát és a zöldhagymát. (utóbbinak csak az alsó felkarikázott részét, viszont a zöld részt se dobjuk ki még.) Mikor üvegesre dinsztelődött a hagyma, lehúzzuk a tűzről, jöhet rá só, bors, pirospaprika (ízlés szerint), visszadobjuk a tűzre, jöhet rá a csípős zöldpaprika, kicsit hagyjuk rotyogni, majd rádobjuk a normális paprikát is, és fedő alatt pároljuk pár percig, lassú tűzön. Amikor kezd puhulni, jöhet rá a felkockázott paradicsom. (a paradicsomokat forrázzuk le, és akkor könnyen le tudjuk húzni a héjukat, mivel ezt úgysem tudnánk megemészteni, és esztétikai szempontból is letisztultabb a főztünk felpödrődő paradicsomhéj nélkül - persze ha sietek, én se szedem le:)) - most Gábor volt olyan drága és leszedte) Rányomunk néhány gerezd fokhagymát, rádobjuk a felaprított szárított pari darabokat. Újabb pár perc a fedő alatt, majd rádobjuk a kolbászokat, és még 5 percig főzzük, miután levettük a tűzről friss zöld petrezselyemmel, valamint a zöldhagyma felkarikázott szárával hintjük meg. Tálalásnál tetszés szerint 1-2 evőkanál tejföllel bolondíthatjuk, és hát 1-2 szelet kenyér elengedhetetlen, főleg azoknak, akik szeretnek tunkolni:) Mi Update cipót választottunk, éljen a szénhidrátcsökkentés forradalma. A vacsihoz lecsúszott 1-1 hideg rosé fröccs is, lecsóra fel :)

lecsó2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr246299248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása