Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Gyors áfonyás-joghurtos túrótorta sütés nélkül

2024. június 10. - fuf87

image0_26.jpeg

Egy tuti kis vendégvárót mutatok, amit nem csak áfonyával, de bármilyen gyümivel össze lehet dobni, és tuti sikere lesz!

Hozzávalók:

- 250g áfonya

- 500g sovány túró

- 1 citrom leve és héja

- 150g 0.1%-os light joghurt

- 6 lapzselatin

- 1 tortazselé

- 300ml víz + 100ml a lapzselatinhoz

- 150g eritrit

- 3 ek vaníliaaroma

- 150g cukormentes keksz

- 120g vaj

+ egy kapcsos tortaforma

Elskő körben elkészítjük a torta alját - a kekszes réteget, a kekszet apróra töröm, majd az olvasztott vajat ráöntöm, picit összekeverem a keksszel, és lenyomkodom egy kapcsos tortaforma aljába, ezt bedobom a hűtőbe, addig amíg összedobom a túrós réteget. A túrót kicsit összetöröm egy villával, majd jöhet rá egy citrom kifacsart leve, a héja ráreszelve, a vaníliaaroma, az eritrit és a joghurt, ezeket összekeverem. Rádobom az áfonya felét, botmixerrel kicsit megküldöm, hogy kis lilás színe legyen, de maradjanak benne egész darabok is. Közben a 6 db lapzselatint egy dl vízbe áztatom, majd elkezdem melegíteni, de nem forralom fel, épp csak addig, amíg egy homogén állagot kapok. Ezt hozzáöntöm a túrós masszához, majd a túrós réteget eloszlatom a kekszes rétegen. Egy órára beteszem a hűtőbe. Majd a tortazselé jön, a port hozzákeverem 300 ml vízhez és főzöm 7-8 percig folyamatos kevegretés mellett, majd ráöntöm a torta tetejére, és eloszlatom a közepétől a széle felé haladva, és rászórom a maradék áfonyát, bedobom a hűtőbe további 2 órára, és már tálalhatom is. (még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.) Jó étvágyat! 

Fajita Pot Csirkével és rizzsel

image1_9_2.jpeg

A csirke - rizs kombót igenis lehet cicomázni, és igazán finom és válozatos cuccokat összedobni belőle. Így készült ez a jó nagy adag egytálétel is, ami egy laktató, mexikói ízvilágú, fűszeres finomság, amivel garantáltan jól fogunk lakni.

Hozzávalók:

- 1kg csirkemellfilé

- 2 cs mexikói fajita fűszerkeverék

- só, bors, chili, oregánó

- 350g kaliforniai paprika

- 300g paradicsom

- 2 vöröshagyma

- 6 gerezd fokhagyma

- 250ml víz

- 1 leveskocka

- 500g vörösbab (konzerv)

- 250g basmati rizs (szárazon mérve)

- kevés olívaolaj a sütéshez

Feltétek: mentes tejföl, reszelt sajt, opcionálisan akár avokádó, viszont ezzel megdobhatjuk a kalóriatartalmat, így figyeljünk oda:)

A csirkét kockázzuk fel és pácoljuk be alaposan a két csomag fajita fűszerkeverékkel, hagyjuk állni fél-egy órát. Közben főzzük meg a rizst enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízben, hagyjuk kihűlni. Majd süssük ki a csirkemellet egy kevés olajon és tegyük félre. Ugyanebbe a serpenyőbe jöhet a hagyma, fokhagyma és a felkockázott kaliforniai paprika, megpirítom őket, majd hozzáadom a vizet, a leveskockát, a fűszereket, majd a főtt rizst és a babot, végül a csirkemellet. Összerottyantom és kész is. Tálalásnál kis reszelt sajtot és tejfölt dobok a tetejére, jó étvágyat :)

Jó kiadós adag, mi napokig ettük :) 

image0_25.jpeg

 

Sertés-brokkoli stir fry

image0_24_1.jpeg

Egy csóri brokkoli árválkodott a hűtőben, már aggódtam, hogy teljesen elcsoffad, így sürgősen tennem kellett valamit, mivel vettem szűzérmét, rájöttem, hogy lehetne ezeket valami módon egy jó kis, spéci ázsiai fogásban kombinálni, és milyen igazam volt, az eredmény nagyon tuti lett!

Hozzávalók:

- 1 fej brokkoli

- 60g nyers gyömbér

- 6 gerezd fokhagyma

- 1 kg sertés szűzérme

- 250g basmati rizs (szárazon mérve)

- 50 ml szójaszósz (spar/aldi/lidl)

- 20g rizsecet (spar)

- 30g keményítő

- 200 ml víz

- 1 db leveskocka

- szezámolaj (ha nincs, lehet másfajta is)

A rizset enyhén sós vízben megfőzöm és hagyom kihűlni.

Vágjuk fel a sertésszűzet szimmetrikus kis kockákra, majd öntsük nyakon a szójaszósz felével, adjuk hozzá a rizsecetet és a keményítőt, keverjük össze és hagyjuk kicsit így pácolódni. Készítsük el a szószunkat: készítsünk alaplevet a 200 ml vízből és a leveskockából, adjuk hozzá a szójaszósz másik felét. 

Hevítsünk fel wokot, benne az olajjal, majd jöhet bele a fokhagyma szeletekre vágva és a friss gyömbér felaprítva, addig sütöm őket közepes fokozaton, amíg elkezdenek felszállni az illatok és ki is szedem őket. 

A brokkolit mossuk meg alaposan, majd szedjük apró rózsákra és a wokban pirítsuk meg, kábé 5-6 percet, úgy a legjobb, ha még kicsit ropogós marad, de már félig meg is puhult. 

Majd a forró wokba mehet a husi, jól megpirítjuk. Mikor már kezd puhulni a husi, és kialakult rajta egy crispy kéreg, hozzáadom a brokkolit és a szószt, az előzetesen megpirított gyömbért és fokhagymát, és elkezdem rotyogtatni együtt, amíg a husi jó lesz.

image1_8_2.jpeg

Majd a végén összekeverem a rizzsel, és kész is. Isteni, autentikus íze lett, nagyon kiadós is. Ajánlom :)

image2_5_3.jpeg

Canellini főzelék cheddaros csirkefasírttal

image2_4_4.jpeg

A babfőzelék lehet vagy nagyon király kaja, vagy nagyon el is lehet szúrni - vagy lehet ráncfelvarrott verziókat főzni belőle, amik meglepően jók lesznek, mint ez. 

Hozzávalók:

A főzelékhez:

- 5 db konzerv canellini bab (én a Sparban vettem saját márkásat, DM-nek is van amúgy saját canellinije), amúgy ez 1250g fehérbab mennyiségre.

- 6 gerezd fokhagyma

- 1200 ml víz

- 2 db leveskocka

- 25g keményítő 

- só, bors

- 4 db babérlevél

- kevés olaj

Kevés olajon megpirítottam a fokhagymát, majd beleöntöttem a bab 1/4-ét, fűszereztem (só, bors, babérlevelek) és kicsit így rotyogtattam. Majd felöntöttem a vízzel, amibe beledobtam a leveskockákat, majd ezt leturmixoltam, ezt követően  hozzáadtam a maradék babot is, ill. a keményítőt. Arra figyeljünk, hogy a turmixolás idejére vegyük ki a babérleveleket :) (ha elég sűrű a főzelék már alapból, akkor a keményítőt kihagyhatjuk.) Ízlés szerint mehet bele amúgy ecet, ha valaki szereti, én azt például kihagytam.

A csirkefasírthoz:

- egy nagy teljesítményű mixer, én a Bosch mixeremmel küldtem meg a csirkemelleket és gyönyörűen ledarálta. Vagy alapból daráltassuk le a csikemellet, mikor vesszük.

- só, bors

- 2 tojás

- 1 kg csirkemell

- 50g zsemlemorzsa

- 1 csokor petrezselyemzöld

- 100g cheddar

- kevés olaj

A húst én leturmixoltam, mint egy vérszomjas hentes, vicc nélkül, majd a darált húsos masszát sóztam, borsoztam, ment bele a morzsa és a tojások, majd az apróra vágott petrezselyemzöld.

image0_24.jpeg

Végül gombócokat formáztam belőle, melyek közepébe egy kevés cheddar sajtot tettem. Előmelegítettem a sütőt , vékonyan kiolajoztam egy sütőpapírral kibélelt tepsit, majd mentek bele a fasírtjaim 180 fokra, 30-35 perc alatt sült meg. Isteni lett :)

image1_7_2.jpeg

Diétás Székelykáposzta

image0_23.jpeg

Ahogy öregszem, egyre jobban szeretem a káposztát, igazából minden formában, pedig kiskoromban abszolút nem voltam hajlandó megenni, mondhatott anyukám bármit, most meg odáig vagyok érte. Ez a recept megint a gyorsan, finomat és diétásat kategóriába esik, és mindamellett, hogy kiadós, isteni finom is.

Hozzávalók:

- 3 nagyobb vöröshagyma

- 1 kg csirkemellfilé

- 1.5 kg savanyú káposzta

- 2 dl fehérbor (száraz)

- 600 ml víz

- só, fekete bors, piros paprika

- olívaolaj

+ LM/vegán tejföl a tálaláshoz.

A hagymát apróra kockáztam, majd kevés olajon megpirítottam. Majd sóztam, borsoztam és pirospaprikáztam a hagymát, miközben az edényt lehúztam a tűzről, majd miután összekevertem a pörköltalapot, jött bele a kicsi kockákra vágott csirkemell, így kezdtem el rotyogtatni a húst, közben felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepte. Addig főztem, míg a hús megpuhult, valamint besűrűsödött kicsit a szósz. Párhuzamosan egy edényben feltettem a káposztát kevés olajon, megfuttattam kicsit, majd felöntöttem borral és vízzel és fedő alatt puhára pároltam. Végül összeforgattam a husival, és kész is. Tálalásnál lehet rá dobni egy kanál tejfölt, szerintem mindenki szeretni fogja :) 

Gyors aszalt paradicsomos-tofus penne

image0_22_1.jpeg

Van az úgy, hogy nem vágyik az ember húsra, amikor valami könnyedebb, frissebb, gyorsan elkészíthető étel kell az asztalra, na ez pont ilyen.

Hozzávalók:

- 1 nagy póréhagyma

- 360g füstölt tofu (2 csomag)

- 1 csokor újhagyma

- 50g zöld pesto

- 200ml LM tejszín

- 250ml víz

- 50g szárított paradicsom

- 1 cs GM penne (én csicseriborsó alapűval készítettem(

- só, bors, füstölt paprika

- kevés olívaolaj

Tálalásnál: füstölt sajt (opcionális)

A poréhagymát és az újhagymát vékony karikákra vágtam, majd kevés olívaolajon megdinszteltem, rádobtam az apróra vágott tofut, fűszereztem, hagytam kicsit összepirulni a dolgokat, majd ráöntöttem a vizet és így főztem 10 percet, ezt követően hozzáadtam a tejszínt és a pestot, valamint beledobtam az apróra vágott aszalt paradicsomot is, további 5 percet rotyogtattam. Közben a tésztát megfőztem, leszűrtem. Végül a főtt tésztát beleforgattam a tejszínes szószba, kicsit még utófűszereztem. Tálalásnál egy kevés füstölt sajtot reszeltem a tetejére, mennyei lett. Gábor kapott bele egy kis maradék húsvéti sonkát is - mivel ezt még húsvét után készítettem (igen ennyire vagyok elmaradva a blogolással, én tészta nélkül ettem, mindkettő döfi volt)

Íme a sonkás variáció:

image1_6_2.jpeg

Brownie édesburgonyából

image0_21_1.jpeg

A minap a barátainkhoz voltunk hivatalosak, akik vegánok, én vittem a desszertet, végül egy gyors, édesburgonyából készült brownie-ra esett a választásom, ami gyorsan elkészíthető, és garantálhatom, baromi finom, ezt bárki össze tudja dobni, nem kell hozzá nagy főzőtudomány. 

Hozzávalók:

- 4 közepes méretű édesburgonya (kb 750g)

- 1 nagyobb banán 

- 10 szem datolya (120g)- 100g eritrit (ha még édesebbre szeretnéd, ha nem, elég a datolya)

- 15 ml citromlé

- 1 tk szódabikarbóna

- 25g zsírszegény kakaópor

- 50g mogyoróvaj

- 200g zabpehely (ledarálva)

- 60g vegán étcsoki (én Ritter sport vegán verziót használtam, amiben van mogyoró is.)

Az édesburgonyákat meghámoztam, megfőztem, majd leturmixoltam, ehhez a püréhez adtam hozzá a banánt, a datolyákat, az eritritet, a citromlevet, a szódabikarbonát, a kakót, a mogyivajat, a ledarált zabpelyhet, majd jól összedolgozom őket egy botmixer segítségével, hogy homogén masszát kapjak, a csokit apró darabokra törtem és beleszórtam. Végül fogtan egy tepsit, kibéleltem sütőpapírral, belesimítottam a masszát, betoltam a 180 fokos sütőbe légkeverésen 20 percre, majd hagytam kihűlni, utána szeleteltem. Tartsuk hűtőben, de nem hiszem, hogy sok fog maradni belőle :)

Uborkás-Tojásos Saláta

image0_20_1.jpeg

Közeleg a húsvét, mindenki mindenütt tojásos kajákat vízionál. Ezt a salit én pár hete dobtam össze egy air-fryerben készült, rántott csirkemell melé, és igazán isteni köret kerekedett belőle, ami bármihez passzol, akár a sonkához is, vagy egyéb sült husikhoz, grillezett sajthoz stb. Viszonylag könnyen össze lehet dobni, és mindenki szeretni fogja, vigyázzatok, gyorsan fogy :)

Hozzávalók:

- 1 nagy kígyóuborka

- 1 doboz csemegekukorica

- 1 nagy fej lilahagyma

- 8 db főtt tojás

- 55g mustár

- 55g light majonéz

- 1 csokor friss petrezselyem

- só

- frissen őrült bors

Az uborkákat apró kockákra vágtam, majd hozzáöntöttem a kukoricakonzervet, és hozzáadtam az aprított lilahagymát is. Közben keményre főztem a tojásokat, apróra vágtam őket, és azt is beleborítottam az edénybe. Egy külön tálban kikevertem a mustárt és a majonézt, sóztam, borsoztam, nyakon öntöttem a szósszal a zöldséges-tojásos alapot, majd egy csokor friss petrezselyemmel bolondítottam meg. Két órára betettem a hűtőbe, lehűlve a legtutibb :) 

Bableves marhahússal

 

image0_19.jpegAnnyira vágytam egy jó bablevesre, amiben megáll a kanál, szóval megfőztük, és pompás lett. Megpakoltuk mindenféle földi jóval, és azt kell, hogy mondjam, napról-napra jobb lett, átmelegítette a testünket, lelkünket egyaránt.

Hozzávalók:

- 70g kolbász (én a nagynénémék átal készítettet használtam, ami kicsit pikáns)

- 65g füstölt sonka (amit a hentesnél lehet venni)

- 1kg tarkabab (száraz)

- 250g vöröshagyma

- 8 gerezd fokhagyma (kb 50g)

- 5l víz

- 350g fehérrépa

- 300g sárgarépa

- 200g zeller

- 700g krumpli

- 800g marhahús (comb)

- kevés olívaolaj

- só. bors, pirospaprika

- 5-6 db babérlevél

A babot előtte este áztassuk be hideg vízzel, hogy másnap könnyebben megpuhuljon. Egy jó nagy fazékban felhevítek egy kevés olajat, rádobjuk a finomra aprított vörös-és fokhagymát és üvegesre pároljuk. Majd megszórjuk a pirospaprikával alaposan, és felöntjük a vízzel, majd hozzáadjuk a babot, a sonkát és a kolbászt, és a kockára vágott marhahusit. Füszerezek is, sóval, borssal, valamint bedobom a babérleveleket is. Mikor a hús és a bab egyaránt megpuhult, jöhetnek az aprított zöldségek, így a répák, a zeller, a krumpli. Addig főzöm, míg meg nem puhulnak a zöldségek, majd kicsit még fűszerezek, ha indokolt. (Én tejfölt ebbe már nem tettem, mert nem hiányzott belőle, ha valaki szeretné, tálalásnál megbolondíthatja egy ek. tejföllel is.)

Jó étvágyat :)

Avgolemono

image0_18_1.jpeg

Újabb leveses csoda, ami másnapra inkább egytálétel lesz, citromos, gazdag ízvilágú csirkeleves rizzsel, szerintem mindenki szeretni fogja, aki megcsinálja.

Hozzávalók: 

-300g nyers sárgarépa

-350g zellerszár

-1 szál póréhagyma

-1 csokor zöldhagyma

-2 vöröshagyma

-800g csirkemellfilé

-2.5l víz

-3 leveskocka

-só, bors, kevés kapor

-2 citrom leve

-5 tojás

-125g basmati rizs (szárazon)

-kevés olívaolaj

- tetejére: friss kapor (nekem nem volt, így friss korianderrel ettem, úgy is fincsi volt.)

A csirkemelleket egészben enyhés sós vízben megfőztem, majd villával cafatokra tépkedtem és félretettem.

A rizst megfőztem, kicsit sóztam és félretettem.

Kevés olívaolajon megfonnyasztottam a kicsire aprított vöröshagymát, a póréhagymát és a zöldhagymát, majd hozzáadtam a szintén apróra kockázott sárgarépát és zellerszárakat, mikor kicsit megizzadtak, hozzáöntöttem a vizet és beledobtam a leveskockákat, valamint sóztam-borsoztam, hagytam kicsit rotyogni. Mikor a zöldségek puhák voltak, kicsit botmixerrel megkínáltam a levest, hogy sűrűsödjön, de úgy, hogy maradjanak benne egész zöldségdarabok is, majd beledobtam a csirkemellcafatokat és a megfőtt rizst is, és levettem alacsony fokozatra a főzőlapot.

Közben egy tálban felvertem az 5 tojást, majd hozzáadtam a két citrom levét és a megfőtt rizs 1/4-ét, majd leturmixoltam, hozzáadtam 4-5 ek meleg leveslevet, majd fokozatos keverés mellett hozzáadtam a leveshez a tojásos keveréket. Arra figyeltem, hogy ne menjen magas fokozaton az indukciós főzőlap, majd lassú kevergetés mellett még 10-12 percet főztem, kicsi szárított kaprot is dobtam bele, szépen besűrűsödött. A végén ellenőriztem az ízeket, ha kell még lehet sózni, borsozni, vagy további citromot adni hozzá. Tálalásnál nagyon jó mellé a friss kapor, mivel nekem nem volt, így friss koraindert szórtam bele, isteni lett.

süti beállítások módosítása