Még mindig nem fogyott el a füge anyóséknál, ennek eredője, hogy megint kaptunk majdnem 4 kilót, ami azért elég jó kis zsákmány, tekintve, hogy az Aldiban egy db 200 Ft körül mozog :) Ezúttal dzsem készült belőle, amit szuperül lehet sütibe pakolni, de akár húsokhoz, sajtokhoz vagy salátákhoz is a későbbiekben hasznosítani, elrontani tuti nem fogja. Amúgy tudtátok, hogy hiába az egyik legédesebb gyümölcs, magas a rosttartalma, így diétába is pompásan illeszthető?
Hozzávalók:
-3,5-4 kg füge
-30 dkg négyszeres erősségű édesítő (Szafi)
- egy citrom leve
- 3 ek fahéj
- 3 tasak dzsemfix 3:1
A fügéket szépen átmossuk, majd levágjuk az aljukat és a tetejüket, ha valahol hibát vélünk felfedezni a gyümölcsön, inkább hámozzuk meg.
Fogunk egy nagy edényt, majd beleborítjuk a fügéket és alápörkölünk, szépen elkezdenek izzadni és összeesni, jöhet hozzá a citromlé, az édesítő és a fahéj is.
Amikor már nagyon folyóssá válik a történet, botmixerrel lepürésítjük, és hozzáadjuk a dzsemfixet, még felrottyantjuk egyszer, és mehet is a sterilizált üvegekbe.
Az egész művelet nem tartott tovább egy óránál, és mégis boldogít a tudat, mi lapul a kamrában :)
Nekem ebből a mennyiségből 3 darab 1,5 l-es üveg lett tele :)