Szerintem vagy harminc évig utáltam a karalábét, aztán anyósom megszerettette velem. Vagyis nem volt választás, ez volt az ebéd náluk, mertem volna nem megenni? Aztán megkóstoltam a karalábélevesét, és rájöttem, hogy ez bizony kurva jó :) Úgy értem egyszerű, semmi bonyolult íz, csak friss és könnyű. Pont amire vágysz az első kánikulás napon. Aki nem akarja lájtosra venni a figurát, nyugodtan használjon rendes vajat és tejfölt vagy tejszínt, mivel én mostanság kicsit visszavettem a húsevésből. Szóval több ilyen jellegű receptet fogtok tőlem látni.
Hozzávalók:
- 700 g zsenge karalábé
- 2 leveskocka
- 30 g növényi vaj
- 1/2 Dr Oetker Creme Vega
- só, bors
- víz
- tálaláshoz: koriander (aki nem szereti, nyomhat hozzá petrezselymet is)
A karalábékat felkockáztam, majd kevés vajon megdinszteltem. Mikor már jócskán izzadtak, felöntöttem őket annyi vízzel, amennyire sűrű levest szeretnék, sóztam, borsoztam, ill. beledobtam a két leveskockát. Hagytam így főni, míg a karik meg nem puhultak. Majd hozzáadtam egy fél Creme Vegát (nyugodtan csináljátok tejföllel, tejszínnel, kinek mi a szimpatikus, ill. étrendjébe passzoló variáns), és hagytam felrottyanni. 10 percet hagytam hűlni, addig felaprítottam a koriandert. Mivel semmi komplex fűszer nincs benne, ragyogóan visszaadja a karalábé frissességét, jól esett ráharapni a zsenge kockákra.
Note: ha valaki szeretné, ha krémesebb, nehezebb levese lenne, a habarás után vegye ki a karalábékockák 2/3át, és 1/3-ra dolgozzon rá botmixerrel, majd dobja vissza a kockákat.
Note 2: ez a leves hidegen is döfi.