Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Vaddisznópörkölt édesburgonyával és áfonyával

2019. december 23. - fuf87

image1_6.jpeg

Egy apró szívesség révén bepottyant a konyhámba egy elég méretes vaddisznócomb, így "kénytelenek" voltunk megcsinálni, mivel nem fért volna be a picsányi méretű fagyasztónkba. Sokáig morfondíroztam, mi legyen belőle, végül pörköltre voksoltunk.

Alapállapot:

image2_6.jpeg

A pörkölt:

- 1.5 kg vaddisznócomb

- 3-4 közepes fej vöröshagyma

-1 fej fokhagyma

- 30 dkg füstölt szalonna

- 4-5 nagy paradicsom

- fél zöldpaprika

- 3 dl vörösbor

- 4-5 ek áfonyadzsem

- 4-5 ek dijoni mézes mustár

- 4-5 ek paradicsompüré

- 10 szem borókabogyó

- só, bors

 

Felkockázom a szalonnát, a vöröshagymát, majd kevés sertészsíron megdinsztelem, ha már kezdenek összeesni hozzáadom a fokhagymát és a kockára vágott húst is.

image0_1.jpeg

image1_1_3.jpeg

Mikor a husi elkezd kifehéredni, jöhet hozzá a paprika és a paradicsom, így rotyogtatom negyed órát, sózom, borsozom, majd megküldöm áfonyadzsemmel, dijoni mustárral és paradicsompürével, jöhet bele egy adag borókabogyó, a bor fele és hagyom rotyogni, fél óra után hozzáöntöm a bor másik felét, belekarikázom a fél zöldpaprikát (aki nem szereti a csípőset, az még ezzel a mennyiséggel is bánjon csínján.) és főzöm tovább.

image2_1_4.jpeg

Ennek az ételnek a nagy trükkje, hogy miután a bort elfővi, vízzel pótolom a folyadékot, mindig csak egy kicsit, hogy legyen miben megfőnie, addig játszom ezt, amíg a hús jó nem lesz, és nincs egy sűrű, rendkívül ízletes szaftunk.

image3_6.jpeg

Türelemjáték, és persze nagyban függ attól is, kedves vaddisznópajtás hány éves volt, én ezúttal 3 óráig főztem, mire elégedett voltam a hús porhanyósságával. (Tipp: ne este 9-kor álljatok neki, mint én, mert éjfél körül már rendkívül unottan nyomkodtam a netflixet, miközben rimánkodtam, hogy legyen már készen, viszont nagyon megérte!)

image4_4.jpeg

image5_6.jpeg

Köret:

 - 1.5 kg édesburgonya

- 1 csokor rozamring és kakukkfű vegyesen

- 5 gerezd fokhagyma

- só, bors

+

- sertészsír

- friss petrezselyem

A krumplit meghámozom, felkarikázom, a fokhagymát összetörve teszem rá, jöhet a só, bors, az aprított fűszernövnyek,majd 40 percre 200 fokos sütőbe tolom, mikor már kicsit barnás a széle, akkor lesz jó.

Tálalásnál a karikára vágott sült édesbugonyára halmozok egy jó adag vadpörköltet, jöhet rá még 1-2 evőkanálnyi áfonyadzsem és friss, zöld petrezselyem, fejedelmi, kiadós lakoma, a férjem határozottan odáig volt :)

 image3_1_4.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr315343608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2020.01.19. 16:58:12

Szia!
Jól néz ki, de ez nem pörkölt.
süti beállítások módosítása