Egy apró szívesség révén bepottyant a konyhámba egy elég méretes vaddisznócomb, így "kénytelenek" voltunk megcsinálni, mivel nem fért volna be a picsányi méretű fagyasztónkba. Sokáig morfondíroztam, mi legyen belőle, végül pörköltre voksoltunk.
Alapállapot:
A pörkölt:
- 1.5 kg vaddisznócomb
- 3-4 közepes fej vöröshagyma
-1 fej fokhagyma
- 30 dkg füstölt szalonna
- 4-5 nagy paradicsom
- fél zöldpaprika
- 3 dl vörösbor
- 4-5 ek áfonyadzsem
- 4-5 ek dijoni mézes mustár
- 4-5 ek paradicsompüré
- 10 szem borókabogyó
- só, bors
Felkockázom a szalonnát, a vöröshagymát, majd kevés sertészsíron megdinsztelem, ha már kezdenek összeesni hozzáadom a fokhagymát és a kockára vágott húst is.
Mikor a husi elkezd kifehéredni, jöhet hozzá a paprika és a paradicsom, így rotyogtatom negyed órát, sózom, borsozom, majd megküldöm áfonyadzsemmel, dijoni mustárral és paradicsompürével, jöhet bele egy adag borókabogyó, a bor fele és hagyom rotyogni, fél óra után hozzáöntöm a bor másik felét, belekarikázom a fél zöldpaprikát (aki nem szereti a csípőset, az még ezzel a mennyiséggel is bánjon csínján.) és főzöm tovább.
Ennek az ételnek a nagy trükkje, hogy miután a bort elfővi, vízzel pótolom a folyadékot, mindig csak egy kicsit, hogy legyen miben megfőnie, addig játszom ezt, amíg a hús jó nem lesz, és nincs egy sűrű, rendkívül ízletes szaftunk.
Türelemjáték, és persze nagyban függ attól is, kedves vaddisznópajtás hány éves volt, én ezúttal 3 óráig főztem, mire elégedett voltam a hús porhanyósságával. (Tipp: ne este 9-kor álljatok neki, mint én, mert éjfél körül már rendkívül unottan nyomkodtam a netflixet, miközben rimánkodtam, hogy legyen már készen, viszont nagyon megérte!)
Köret:
- 1.5 kg édesburgonya
- 1 csokor rozamring és kakukkfű vegyesen
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors
+
- sertészsír
- friss petrezselyem
A krumplit meghámozom, felkarikázom, a fokhagymát összetörve teszem rá, jöhet a só, bors, az aprított fűszernövnyek,majd 40 percre 200 fokos sütőbe tolom, mikor már kicsit barnás a széle, akkor lesz jó.
Tálalásnál a karikára vágott sült édesbugonyára halmozok egy jó adag vadpörköltet, jöhet rá még 1-2 evőkanálnyi áfonyadzsem és friss, zöld petrezselyem, fejedelmi, kiadós lakoma, a férjem határozottan odáig volt :)