Itt van az ősz, itt van újra...a kedvenc évszakom, a színes levelekkel, esővel, a vénasszonyok nyarának összes előnyével és hátrányával, én ilyenkor vagyok igazán elememben. Szeptemberben már nem szentségtörés bekapcsolni a sütőt, sőt szerintem illik. Szóval mi bekapcsoltuk a hétvégén - többször is, most az egyik alkotásról ejtenék pár mondatot, mégpedig a répatortáról amit készítettünk Gáborral, szerintem mennyei és még diétás is, kell ennél több? Ja és szerintem bárki elkészíti, akinek kedve van hozzá :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30-40 dkg sárgarépa (apróra darálva)
- 15 dkg liszt (én Szaffi paleo lisztet használtam, de mehet Update-tel vagy zabpehelyliszttel is, vagy aki nem diétázik, simát is tehet bele.)
- 1 narancs héja
- 4 tojás
- 1 púpos ek mézeskalács fűszerkeverék
- 3 ek eritrit
- egy fél csomag mandulabél őrölve
- egy 2x2 cm-s darab gyömbér
A krémhez:
- 25 dkg túró
- 1 narancs leve
- mandula aroma / vmilyen alkohol
A répákat meghámozom, majd lepürésítem, egy tálba öntöm.
Majd ehhez jöhet a narancs héja, a mézeskalács fűszerkeverék, az eritrit, a mandulabél összezúzva, a gyömbér és a liszt.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, óvatosan hozzáadom a sárgáját, majd óvatosan összekeverem a répás keverékkel.
Egy tortaformát kibélelek sütőpapírral, elegyengetem benne a masszát, és az előmelegített 180 fokos sütőbe bedobom az alkotást 30 percre sülni.
Közben elkészítem a krémet, 25 dkg zsírszegény túrót összeturmixolom az ominózus narancs levével, kis mandula aromával vagy valamilyen otthon fellelhető alkoholos itallal nyakon öntöm és hagyom pihenni. Ha megsült a tészta, leveszem a formát oldalról, majd megkenem a túrós krémmel.
A tetejét reszelt répával díszítem, én kis étcsokiforgácsot is szórtam rá.
Beteszem a hűtőbe, 2 óra után ehetjük is, mennyei lesz, jó étvágyat :)