Még mindig tél van, és meglepő módon még mindig rohadt hideg az időjárás, ergó egy forró, gőzölgő, tartalmas leves sokat dobhat a szürke hétköznapokon. Szerintem abszolút nem bonyolult elkészíteni, nehéz vele mellélőni, mindenki hálás, csillogó tekintettel fog ülni az asztalnál, miközben ezt szörcsölgeti:)
- 30-40 dkg csirkemell
- 2 fej vöröshagyma
- 3 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- egy fél zellergumó
- egy karalábé
- 30 dkg zöldborsó
- só, bors, tárkony
- egy citrom
- egy leveskocka
- 5 dl tejszín
- egy csokor petrezselyemzöld
A vöröshagymát megdinsztelem egy kevés kókuszzsíron, majd hozzáadom a kockára vágott csirkemellet, fehéredésig sütöm, sózom, borsozom, tárkonyozom és ráfacsarok egy fél citromot.
Összeforgatom, hagyom rotyogni 5 percig, majd jöhet hozzá a felvágott sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, majd ráborítok 1.5-2 l vizet, beledobok egy leveskockát, rádobok egy fedőt és így főzöm 20-25 percig.
Majd hozzáadom a zöldborsót (mirelitet használtam), fűszerezek újra egy körben, ha a borsó is megpuhult, jöhet hozzá a tejszín. Itt legalább 2-3x rottyantsuk fel, ha túl hígnak ítélné valaki dobjon bele egy kis keményítőt, vagy vegyen ki egy marok zöldséget, pürésítse le és adja hozzá sürítésként, a lisztet kihagytam belőle.
Ha már szép homogén az állag, jöhet bele még egy kör fűszer, és ízlés szerint még citrom, tálalásnál én petrezselymet szórtam a tetejére. Főzés után közvetlenül is isteni, de ha még hagyjuk az ízeket még egy napot összeérni, akkor 5*. Jó étvágyat!