Többek között azért is szeretem az őszt, mert ilyenkor mindig minden tele van almás-fahéjas fogásokkal, amiket nagyon szeretek, minden felállásban. Így történt hát, hogy akartam egy olyan variánst, ami egy kicsit egészségtudatosabb, és egy-egy szelet után nem érzem úgy, hogy ledurran rólam a farmerom gombja vagy hasonlók :) A recept cukormentes, édes kelt-tészta helyettesítő liszttel, valamint kókusztejjel és kókuszolajjal készült, ergó gluténmentes, paleo és még vegán is.
Hozzávalók:
- 10 nagyobb alma
- 1-1.5 ek fahéj
- 50 dkg liszt (én Szaffi kelt tészta helyettesítő édes lisztkeveréket használtam, de lehet ez zabpehelyliszt, satöbbi, kinek a pap, kinek a papné!)
- 100g kókuszzsír (olvasztva)
- eritrit (érzéssel-én nem szeretem nagyon édesen.)
- tojássárgája a teteje megkenéséhez
- 5 dl kókusztej
Az almákat meghámozom, lereszelem, megfahéjazom, hozzáadok tetszőleges mennyiségű eritritet. Hagyom állni.
Közben a többi cuccból összeállítom a tésztát.
Előveszek egy tepsit, sütőpapírral kibélelem, alulra egy kinyújtott réteg tészta, rá az alma, majd a tetejére még egy réteg tészta.
Megkenem a tetejét tojássárgájával, majd a 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt légkeverésen készre sütöm.
Szerintem isteni, mindenmentes, bárhol, bármikor. (amúgy alma helyett kábé bármivel tölhetjük.)