Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Vargányás-fehérboros rizottó

2016. szeptember 06. - fuf87

v1_7.jpg

Itt van az ősz, itt van újra és szerencsére eső is volt, melynek következményeképpen ismét lehet kapni a kedvenc gombámat, ami nem más, mint a vargánya. Nincs az a timing, amikor nemet lehetne rá mondani, és ez a fogás tényleg klasszik őszi kreáció, nem hiába, ez a kedvenc évszakom :)

- 80 dkg vargánya 

- 20 dkg rizottó rizs

- 2 fej vöröshagyma

- 10 gerezd fokhagyma

- 5 dl levesalaplé

-1 dl száraz fehérbor

- só

- fehérbors + fekete bors

- 0.5 dl tejszín

-1 lime

- kókuszzsír

- friss kakukkfű/petrezselyem (nekem most egyik sem volt, így egy kevés borsikával bolondítottam.)

v3_5.jpg

A vargányával nincs más teendőm, mint felvágni, kevés kókuszzsíron, az összezúzott fokhagymával megpirítani, sózni, borsozni és félretenni.

v8_2.jpg

Lássuk a rizottót.

v4_4.jpg

Egy edényben az összevágott két fej vöröshagymát kókuszzsíron megdinsztelem, sózom, fehérborsozom.

v5_5.jpg

v6_3.jpg

Majd felöntöm első körben a fehérborral (én Nyakas Aligvárom-ot pattintottam fel.), utána jöhet rá az alaplé kis lépésekben adagolva. 

v7_2.jpg

A rizottót közepes lángon célszerű készíteni, és mindig legyen rajta elegendő folyadék, ne túl sok, és figyeljünk oda rá,különben pillanatok alatt odakozmál, kábé 15 perc alatt amúgy meg kell, hogy puhuljon.

v9_1.jpg

Ha már puha, összeborítom a vargányával, hozzáadok egy kevés tejszínt, ha kell még borsozom kicsit, na meg belefacsarom minimum egy fél lime levét, ha valaki még fanyarabban szereti, mehet egy egész is.

v10.jpg

v11_1.jpg

Fontos, hogy inkább rázogassuk az edényt, és ne kavarjuk túl vehemensen, mert eltörnek a rizsszemek.

v12_1.jpg

Tálalásnál pedig egy kevés zöldfűszerrel bolondíthatunk. Mindenkinek jó étvágyat :) 

v2_7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr1411680435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PaOntan 2016.09.14. 08:04:15

Szia, a tejszint kihagynam nem valo a risottoba, vaj valo bele.
süti beállítások módosítása