Itt van az ősz, itt van újra és szerencsére eső is volt, melynek következményeképpen ismét lehet kapni a kedvenc gombámat, ami nem más, mint a vargánya. Nincs az a timing, amikor nemet lehetne rá mondani, és ez a fogás tényleg klasszik őszi kreáció, nem hiába, ez a kedvenc évszakom :)
- 80 dkg vargánya
- 20 dkg rizottó rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 5 dl levesalaplé
-1 dl száraz fehérbor
- só
- fehérbors + fekete bors
- 0.5 dl tejszín
-1 lime
- kókuszzsír
- friss kakukkfű/petrezselyem (nekem most egyik sem volt, így egy kevés borsikával bolondítottam.)
A vargányával nincs más teendőm, mint felvágni, kevés kókuszzsíron, az összezúzott fokhagymával megpirítani, sózni, borsozni és félretenni.
Lássuk a rizottót.
Egy edényben az összevágott két fej vöröshagymát kókuszzsíron megdinsztelem, sózom, fehérborsozom.
Majd felöntöm első körben a fehérborral (én Nyakas Aligvárom-ot pattintottam fel.), utána jöhet rá az alaplé kis lépésekben adagolva.
A rizottót közepes lángon célszerű készíteni, és mindig legyen rajta elegendő folyadék, ne túl sok, és figyeljünk oda rá,különben pillanatok alatt odakozmál, kábé 15 perc alatt amúgy meg kell, hogy puhuljon.
Ha már puha, összeborítom a vargányával, hozzáadok egy kevés tejszínt, ha kell még borsozom kicsit, na meg belefacsarom minimum egy fél lime levét, ha valaki még fanyarabban szereti, mehet egy egész is.
Fontos, hogy inkább rázogassuk az edényt, és ne kavarjuk túl vehemensen, mert eltörnek a rizsszemek.
Tálalásnál pedig egy kevés zöldfűszerrel bolondíthatunk. Mindenkinek jó étvágyat :)