A zöldborsót mi Zalában anno csak cukorborsónak hívtuk, és kiskoromban ezt sem ettem meg természetesen, ahogy annyi minden mást sem. Na jó kivéve, ha Anyukám beledobta a zöldséglevesébe zsengén, mert akkor azért elfogyasztottam. A minap épp vásárolgattunk, amikor a zöldségesnél megláttam, hogy van zöldborsó héjában, gyorsan kértem is egy kilót. Amiről aztán megfeledkeztem és a minap kapcsoltam, hogy vagy megcsinálom, vagy dobhatom ki. Szóval nekiálltam kifejteni őket. És közben megszületett az ötlet: legyen krémleves, ebben az esős "nyári" időben úgyis jól jön valami, ami megmelengeti a lelkünket, nem?
Hozzávalók:
- 1 kg zöldborsó
- 1 l alaplé (én leveskockából készítettem)
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 ek tejföl
- egy kisebb csokor menta
- só, feketebors, fehérbors
Az apróra vágott vöröshagymát kevés kókuszzsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát.
Miután jól megizzadtak hagymáink, felöntjük őket az alaplével, majd hozzáadjuk a borsókat, és az összetépkedett mentaleveleket, fedő alatt főzzük kábé egy fél órát, amíg a borsó meg nem puhul.
Közben jöhet bele só, bors, ízlés szerint.
Amikor a borsó megpuhult, előkapjuk a botmixert és pürésítünk, hozzáadjuk a tejfölt, hagyjuk felrottyanni, még ízestünk, ha szükséges.
Melegen tálaljuk, friss mentával. Jó étvágyat hozzá :)