Igen, tudom, elvileg még nincs meggyszezon, de Szenlőrinckátán van. Legalábbis Gáborék meggyfája hormonzavaros, vagy a franc se tudja, de mi hétvégén szedtünk random 5 kiló meggyet. 80 dkg sorsa már eldőlt, belekerült ebbe a sütibe. A süti sikerét hivatott fémjelezni, hogy vasárnap este sütöttem, mára elfogyott. (Gábor rendkívül lelkes volt, és a kolléganőink is kóstoltál ezerrel.)
Hozzávalók:
- 80 dkg kimagozott meggy
- 2-3 tojás
- 1 nagy tejföl (330g)
- 25-30 dkg eritrit
- egy lime lereszelt héja + leve
- 35 dkg zabpehelyliszt
- 5 ek zsírszegény kakaópor
- 2 tk szódabikarbóna
- kevés víz / rum (fél dl - ha elég lé maradt a meggy alatt, az is jó - sztem rummal nagyon tuti)
A meggyeket kimagozzuk, én egy nagy sárga kesztyűt viseltem mindeközben (igen, vki ilyet használ takarításhoz, nem érdekel,original volt és nem találtam a konyhai gumikesztyűmet, és inkább ez, mint hogy befogja a kezeimet és a körömágyamat!)
Sokan a meggyet be szokták cukrozni, és állni hagyják, én nem tettem, csak betettem a hűtőbe 3 órára. (Attól félnek, eláztatja atésztát, mindenkit megnuygtatok, nem - sőt ad neki minimál nedvességet, amitől nem lesz olyan érzésünk, mintha egy háromhetes sütit nyammognánk.)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeverésre. A tojásokat jól összekeverjük az eritrittel, majd hozzáadjuk a tejfölt, a lime reszeléket és levet.
Ehhez hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és a szódabikarbónát. Ne lepődjünk meg, ha állati sűrű lesz, ez normális, a gyúrás - keverés megkönnyítése végett löttyintsünk hát hozzá egy kis rumot/meggylevet/vizet. (ez az én ízléásem szerinti csökkenő sorrend:) )
Adjuk hozzá a rumok 3/4-ét.
Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, mjad egyengessük el benne a tésztánkat.
A maradék 1/4 meggyet szépen szórjuk szét a tetején.
Majd ha a sütő belemelegedett, toljuk be a tepsinket 40 percre, utána élvezzük a sütit :) Kicsit masszívabb, teltebb tésztát fogunk kapni, egy szelet is brutálisan laktat :)
Még egy jó tanács: Várjuk meg míg picit kihűl, utána szuperül lehet szeletelni! Jó étvágyat!