A közelmúltban 16 csodálatos napot töltöttünk el Thaiföldön, minden percét imádtuk, és természetesen a helyi konyha elég rendesen megihletett, haza is hoztam némi tudást - remélhetőleg :) Ez egy olyan recept, amit már az első bangkoki esténken bepróbáltunk, és már akkor tudtam, itthon is le fogom gyártani, rendszeresen. Ez nálunk snack kategória, ergó baráti beszélgetésekhez, laza vacsinak tökéletes, de ha kiegészítjük mondjuk egy kis ananászos rizzsel tálaljuk, akkor főételként is simán megállja a helyét.
Kell hozzá egy két spéci cucc, amit itthon pl Culinarisban vagy egyéb spéci fűszereket/hozzávalókat árusító boltban lehet beszerezni, és lehet kicsit macerásnak hangozhat, de megéri, mert nagyon tuti :)
Hozzávalók: (kb 9-10 nyárshoz)
- 60 dg csirkemell
- 2ek halszósz
- 1ek szójaszósz
- ázsiai citromfű (2db)
- 3-4 cm-s gyömbér
- kevés chili
- 7 gerezd fokhagyma
- 1 dl ananászlé
- 2 lime leve
A húst felkockázzuk kisebb darabokra, majd egy tálba halmozzuk. Jöhet rá a hal és szójaszósz.
Az ázsiai citromfüvet én vékony szeletekre vágtam és úgy dobtam rá, ugyanígy a gyömbér és a fokhagymát is.
Megszórtam chili pehellyel és nyakon öntöttem az ananászlével.
2 óra a hűtőben lefedve, aztán jöhet a tűzdelés. (Az ázsiai citromfű darabkákat lepofozgathatjuk a húsról, ugyanis néha kemények, és nem annyira jó érzés ráharapni, főként a citrusos aroma miatt használjuk.)
A tűzdeléshez én kis hurkapálcikára emlékeztető "skewereket" használtam, szintén kapható a Culiban.
Majd fogjuk a nyársakat és szépen tömötten feltűzdeljük a csirkemelldarabkákat.
Majd fogunk egy tepsit (közben sütő előmelegít 180 fok, légkeverés), és ráfektetjük a nyársakat a tetejéra, 30-40 perc alatt készre sütjük.
(Lehet annyi sem kell neki, csekkolgassuk serényen, mikor picit pirul, jó is lesz.)
A szósz
Remélhetőleg senki nem áll neki, aki allergiás a mogyoróra, ha mégis, akkor készítsen be egy adrenalin pent, mert ez tényleg nagyon mogyorós :) viccet félretéve, brutál tartalmas és isteni finom! (De mielőtt megcsináljuk, tényleg kérdezzük körbe a vendégeinket, h tuti nincs e allergia.)
- 3 nagy kanál mogyoróvaj
- 1.5 dl kókusztej
- 2 tk halszósz
- 2 tk édes chili szósz
- 1 friss lime leve
Összekutyuljuk és kis tálkákban fogjuk kínálni a nyársak mellé. Még most is összefut a nyál a számban, hami :)
Jó étvágyat :)