Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Csirkenyársak mogyoróvajas szósszal

Chicken satay with peanut sauce

2016. április 06. - fuf87

c1_3.jpg

A közelmúltban 16 csodálatos napot töltöttünk el Thaiföldön, minden percét imádtuk, és természetesen a helyi konyha elég rendesen megihletett, haza is hoztam némi tudást - remélhetőleg :) Ez egy olyan recept, amit már az első bangkoki esténken bepróbáltunk, és már akkor tudtam, itthon is le fogom gyártani, rendszeresen. Ez nálunk snack kategória, ergó baráti beszélgetésekhez, laza vacsinak tökéletes, de ha kiegészítjük mondjuk egy kis ananászos rizzsel tálaljuk, akkor főételként is simán megállja a helyét. 

Kell hozzá egy két spéci cucc, amit itthon pl Culinarisban vagy egyéb spéci fűszereket/hozzávalókat árusító boltban lehet beszerezni, és lehet kicsit macerásnak hangozhat, de megéri, mert nagyon tuti :)

Hozzávalók: (kb 9-10 nyárshoz)

- 60 dg csirkemell

- 2ek halszósz

- 1ek szójaszósz

- ázsiai citromfű (2db)

- 3-4 cm-s gyömbér

- kevés chili

- 7 gerezd fokhagyma

- 1 dl ananászlé

- 2 lime leve

A húst felkockázzuk kisebb darabokra, majd egy tálba halmozzuk. Jöhet rá a hal és szójaszósz.

c2_2.jpg

Az ázsiai citromfüvet én vékony szeletekre vágtam és úgy dobtam rá, ugyanígy a gyömbér és a fokhagymát is.

c3_2.jpg

Megszórtam chili pehellyel és nyakon öntöttem az ananászlével.

c4_2.jpg

2 óra a hűtőben lefedve, aztán jöhet a tűzdelés. (Az ázsiai citromfű darabkákat lepofozgathatjuk a húsról, ugyanis néha kemények, és nem annyira jó érzés ráharapni, főként a citrusos aroma miatt használjuk.)

A tűzdeléshez én kis hurkapálcikára emlékeztető "skewereket" használtam, szintén kapható a Culiban.

c5_2.jpg

Majd fogjuk a nyársakat és szépen tömötten feltűzdeljük a csirkemelldarabkákat.

c6_2.jpg

Majd fogunk egy tepsit (közben sütő előmelegít 180 fok, légkeverés), és ráfektetjük a nyársakat a tetejéra, 30-40 perc alatt készre sütjük.

c7_3.jpg

(Lehet annyi sem kell neki, csekkolgassuk serényen, mikor picit pirul, jó is lesz.)

A szósz

Remélhetőleg senki nem áll neki, aki allergiás a mogyoróra, ha mégis, akkor készítsen be egy adrenalin pent, mert ez tényleg nagyon mogyorós :) viccet félretéve, brutál tartalmas és isteni finom! (De mielőtt megcsináljuk, tényleg kérdezzük körbe a vendégeinket, h tuti nincs e allergia.)

- 3 nagy kanál mogyoróvaj

- 1.5 dl kókusztej

- 2 tk halszósz

- 2 tk édes chili szósz

- 1 friss lime leve

c8_1.jpg

Összekutyuljuk és kis tálkákban fogjuk kínálni a nyársak mellé. Még most is összefut a nyál a számban, hami :)

Jó étvágyat :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr668573334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilgore.trout 2016.04.13. 08:37:11

És mi a spéci cucc,ami kell hozzá?
süti beállítások módosítása