Nagyon szeretem azokat az ételeket, amiket viszonylag tempósan, kevés ráfordítással lehet elkészíteni és mégis eltérnek a megszokottól. Ez pontosan ilyen. Kis mexikói beütés, kevés zöldség, kevés hús - maradék hús itt is felhasználható, szóval ha valamilyen húst már 3 napja eszünk egy formában, akkor itt az alkalom egy kis transzformációra!
Avokádósaláta:
- 3 érett avokádó
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- egy tömlős sajtkrém
- 3 dl natúr joghurt + 1 dl tejföl
- 2 lime leve
- kevés só, őrölt fekete bors
- 3 piros húsú paprika
- chili szálak
- kevés snidling /petrezselyem
Opcionálisan: uborkacsíkok / jégsaláta / paradicsom pluszban
Nem tudom mért viszolyog mindenki, ha az avokádó felhasználása kerül porondra. Az avokádó egy szívbarát gyümölcs csökkenti a koleszterinszintet és segít megelőzi a dagantos megbetegedések kialakulását is. És mindemellett még az immunrendszert is erősíti. Ja és ha nem akarjuk megeni, kenhetjük az arcunkra is, jó a bőrnek. :)
Visszakanyarodva a salira: mikor jó az avokádó? Na amikor a boltban azt hisszük, kikukázzuk a megfelelőt, az zöld és kemény, ergó még éretlen, Vagy érleljük 2-3 napot, amíg elkezd puhulni és barnulni, vagy alapból puhább darabot keresünk. keményen mérgező, szóval amikor már be tudjuk nyomni kicsit a húsát ujjunkkal na akkor jöhet a hámozás, a félbevágás és a mag eltávolítása.
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk kockákra a húsát, közben a hagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni és keverjük az avokádókockákhoz.
Jöhet hozzá a paprika kockára vágva, a fokhagyma összezúzva, a joghurt, a chili szálak, frissen őrölt bors és snidling/petrezselyem. Aztán mehet a hátőbe pihenni egy órácskára.
Hús:
- 40-50 dkg csrikemell
- fűszerkeverék (pl Miami BBQ a Kotyányitól)
- kevés kókuszzsír a sütéshez
Ahogy említettem, maradék hús is megteszi, de ha nem áll rendlekezésre megunt húsos kaja a hűtőből, akkor vegyünk elő csirkemellet. Meg egy kis fűszerkeveréket, én ezúttal egy BBQ-sat teszteltem és finom. Húst klopfoljuk ki, jöhet a fűszerkeverék, majd kevés kúkuszzsíron süssük pirosasra mindkét oldalát.
Majd vágjunk belőle hosszúkás csíkokat, ha kicsit kihűlt.
A tortilla:
- egy csomag kész tortilla lap (igen tudom, lehet tökölni saját készítésűvel, nekem ehhez most nem volt humorom)
- cheddar sajt (lereszelve)
- koktélparadicsom
- tejföl/joghurt
- jégsaláta (opcionális)
Szóval a tortilla lapot megkenjük tejföllel/joghurttal, rászórunk egy kevés reszelt sajtot, majd jöhet a sali, rá a húscsíkok és a koktélparadicsom. Félbehajtjuk, egy palacsintasütőben kevés olívaolajat hevítünk és mindkét felét megsütjük úgy, hogy barnás legyen.
Ez a kaja tipikusan melegen, frissen a legfinomabb. és a legjobb, hogy minden hozzávalót be tudunk dobozolni a hűtőbe, szóval másnap csak előkapunk egy tortilla lapot és frissen elkészítjük :) Javaslom mellé egy üveg sör elfogyasztását, meg valami ütős filmet. A pasik imádni fogják. Csóközön.