Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Házi Baileys

2015. december 31. - fuf87

Már évek óta tervezgettem valamilyen alkoholos italt elkészítését az ünnepek előtt-közben-után, de valahogy mindig kimaradt, egészen idáig, mert idén megcsináltuk Gáborral, és nagyon tuti lett! Fő előnye a gyorsaság és az alattomosság, hiszen ettől gyorsan be lehet töltikézni, nettó fél óra alatt meg lehet csinálni, sokkal költséghatékonyabb és kiadósabb, mint az eredti, és nem utolsósorban gasztroajándéknak is szuper :)

Hozzávalók: (durván 2 literhez)

- 7 dl whiskey

- 10 dkg xilit (igen, tudom, hogy így is hízlal a házi likőr, de ettől függetlenül én akkor sem használok cukrot.)

- 1 vaníliarúd kikapart magja

- 397 g sűrített tej

- 2 dl kávé (erős)

- 2-3 dl tej

- 750 ml tejszín

- 4 fél literes üvegcse

Hát akkor kezdjük az üvegekkel. Én imádom a különleges üvegcséket, ezúttal a palackaruhaz.hu-ról rendeltem 4 db, fél literes, karácsonyfa alakú üveget, mindegyikhez egy szív alakú, üveg dugót - igen tudom, kész cukiságcunami, de nekem tetszik és kész. (Szállítás 1-2 munkanapon belül.)

1) Karamellizáljuk a xilitet, nem, nem lesz olyan barna, mintha ugyanezt a műveletet a cukorral művelnénk, de ez teljesen normális.

2) Közben forrósítsuk fel a tejszínt, és amikor már készen vagyunk a karamellizálással, adjuk hozzá lassan a tejszínt, majd a szintén felforralt tejet, majd alacsony lángon főzzük, folytonosan kevergetve.

3) Ha simára kevertük, jöhet hozzá sűrített tej, hagyjuk egyet így is rottyanni.

4) Ezt követően jöhet bele a whiskey és a kávé. És ne feledkezzünk meg a vaníliáról sem.

5) Várjuk meg, míg még egyszer felforr, majd töltsük üvegekbe, pakoljuk be a hűtőbe, és hagyjuk érni 1 napot, vagy többet. 

Az első kóstolásnál majdnem kiesett a pohár a kezemből, mert jobb, mint az eredeti, krémesebb, sűrűbb, és magamat ismerve az alkoholtartalma is magasabb.

Mi ajándékoztunk a Szüleinknek 1-1 üveggel, és természetesen minden barátunk, aki az ünnepi időszakban beesik hozzánk, kap egy kupicával, eddig még nem panaszkodtak. Szóval mindenkinek ajánlom, bátran vágjon bele, nem fogja megbánni, legyen szó Karácsonyról, Szilveszterről, vagy Újévről.

Ja igen, és BUÉK mindenkinek! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr838178992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása