Ha valaki tíz évvel ezelőtt azt mondja, hogy én tökfőzeléket fogok enni tömény élvezetek közepette, hát tuti, hogy kiröhögöm. És ez mégis megtörténik újra meg újra. Mert ez az étel nem más, mint amikor finnyás kisgyerekek rémálmát konvertáljuk racionális, elfoglalt és egészségtudatos felnőttek részére.
Én ezúttal cukkinből gyártottam le, ami már előre le lett gyalulva Anyósom jóvóltából :) Bármilyen főzőtökből elkészíthetjük amúgy, és érdemes is, mert mindamellett, hogy finom, számos jótékony hatása is van: komoly szerves só tartalommal rendelkezik, ami segíti amúgy is meggyötört májunk működését, csökkenti a vérünk cukortartalmát, ha gyerekekkel etetjük, csökkenthetjük a hiperaktivitást/túlpörgést, és hőség vagy krónikus fáradékonyság esetén is szuper választás! (Tipp: tegyetek el a fagyóba 1-2 kg-t legyalulva, mert télen is igazi energiabomba lesz!)
A főzelékhez:
- 1 kg gyalult tök
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- egy fél citrom/lime kifacsart leve
- 2 leveskocka
- 3-4 ek tejföl
- egy nagy csokor kapor
- só, bors, pirospaprika
Egy kevés olajon megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kapor egy részét.
Utána jöhet hozzá a fokhagyma is, amit szintén apróra vágtunk.
Ha a fokhagyma is kicsit megizzadt, hozzáadjuk a gyalult tök első, majd második felét is.
Majd jöhet egy kis fűszerezés, só, bors, pirospaprika, és természetesen a leveskocka, majd rádobunk egy fedőt az edényünkre és hagyjuk párolódni az alkotást lassú tüzön cirka 20 percet, néha megkeverjük. Ha már megfőtt a tök, jöhet bele a tejföl és felrottyantjuk még egyszer, és hozzáadjuk a lime/citro kifacsart levét, ami még pikánsabb ízt fog kölcsönözni főzelékünknek.
Tálalásnál adhatunk még hozzá friss kaprot, de ízlések és pofonok, ki ahogyan szereti, mi imádjuk extrém kaprosan fogyasztani, hiszen ez ad neki egy igazán nyári, nagyon friss ízt.
A csirkepörkölthöz:
-1 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg csirkemell
- só, bors, kömény, pirospaprika
- víz
A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem, félrehúzom az edényt, jöhet a pirospaprika, só, bors, kömény, majd rá a kockára vágott hús, kevés víz (amennyi szaftot szeretnék) és készre főzom a húst, ha igényel még további fűszerezést, ne spóroljunk.
És a végeredmény: