Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Meggyes élvezetek

Hideg meggyleves & Meggyes pite

2015. július 01. - fuf87

Ha akarsz valami meggyeset, még megjátszhatod, de a helyedben sietnék. Mivel Anyósék kertjében több meggyfa is álldogál, hát nekiestünk őket megkopasztani, persze a termés nagy részéből pálinka lesz, (ez nem egy elszomorító dolog természetesen) de amiből nem? Na abból csináltam hideg meggylevest és meggyes pitét:)

meggy.png

Remek antioxidáns, vértisztító hatása van, segít a májnak, a vesének és a szívnek. Jótékony hatásait még sorolhatnám, de ennyit a spoilerezésről, akit érdekel, nézzen utána. Arra figyeljünk, hogy ha lekerül a fáról, gyorsan használjuk fel, vagy tegyük hűtőbe, különben hamar pusztulásnak indul:)

Hideg meggyleves

1_22.jpg

Minden jól felkészült háziasszonynak kell, hogy legyen egy variánsa eme tipikus nyári ételből. Akinek nincs, az szerezzen egyet tüstént, például ezt :)

- 80 dkg meggy kimagozva

- 10 dkg xilit

- 2 dl vörösbor

- 2 dl tejszín

- fahéj, szegfűszeg, vaníliarúd/aroma ízlés szerint

-1 l víz

- fél lime leve

A meggymagozás nem a kedvenc konyhai tevékenységeim egyike, de mivel nincs meggymagozóm, de fogok egyet venni, én kézzel, gumikesztyűvel felszerelkezve vágtam bele. Jó tanácsok: ne vegyél világos ruhát, csak valami ócska rongyot, amit nem sajnálsz és ne kapj idegbajt, ha nem megy túl gyorsan, jó munkához idő kell, nem? Ha végképp besokalltál, szólj a pasidnak, hogy befejezheti amit te elkezdtél, pláne, ha ő követelte a meggylevest.

2_20.jpg

Szóval miután átmostam és kimagoztam a szentlőrinckátai meggycsapatot, fogtam egy edényt és jól kinyomkodtam a meggyek levét, majd egy edényben a vörösborral, xilittel és vízzel felforralom.

4_17.jpg

(Annyi vizet adjak hozzá amennyire hosszúra tervezem a levest. Én kb egy litert nyomtam hozzá, de csak érzéssel.)

3_19.jpg

Majd hozzáadom a kimagozott meggy felét. Mehetnek hozzá a fűszerek.

5_16.jpg

Ha még egyet rottyant, hozzáadom a tejszínt. Majd fogom a botmixert és pürésítek.Belefacsarom egy fél lime levét is.

6_13.jpg

 

Majd hozzáadom a meggy másik felét, hogy legyen benne egész meggy is, és legyen sűrűsége is. Tálalásnál egy kis friss mentával vagy citromfűvel bolondíthatom.

7_11.jpg

Lehűtve a tuti. (Ja és ha nagyon vagányak vagyunk, megspékelhetjük egy ek barna rummal is.)

Meggyes Pite

p1_8.jpg

Ez szerintem a másik klasszikus dolog, amit érdemes elkészíteni meggyből. Tényleg egyszerű, gyorsan megvan és még az is megeszi, aki nem meggy fan. 

A tésztához:

- fél kg liszt

- egy Rama margarin

- 1 tojás + 1 tojás sárgája

- 4-5 ek xilit

- 1 sütőpor

- 2 csipet só

A töltelékhez:

- 1 kg meggy 

- 1 vaníliás pudingpor 

- 4-5 xilit

- sok-sok fahéj (érzéssel)

- 1,5 dl vörösbor

Na szóval a tésztát összegyúrjuk a fenti hozzávalók felhasználásával. Bevágjuk a hűtőbe folpakban egy órácskára pihenni.

p2_8.jpg

Időközben összerakjuk a tölteléket, ahol a meggyet megint kimagozzuk, megxilitezzük és állni hagyjuk, hogy kiengedje a levét. Majd a levet a vörösborral felöntve felrottyantjuk, beleöntjük a pudingport, lassú tűzön hagyjuk besűrűsödni, majd hozzáadjuk a meggyet és a fahéjat.

p3_7.jpg

p4_5.jpg

A tésztát kettészedjük, kivajazott tepsibe tesszük az egyik felét kinyújtva, jöhet rá a töltelék, majd a másik felét kinyújtva a tetejére pakoljuk, én rácsozva oldottam meg a kérdést.

p5_4.jpg

p6_2.jpg

A megmaradt fehérjével megkenhetjük a felső tésztaréteget, majd berakhatjuk a tepsinket fél órára a 180 fokos, légkeverésen dübörgő sütőbe.

Hagyjuk kihűlni, különben folyni fog a töltelék, ha két órát hűlt, akkor vághatjuk, na persze, ha nem bírjuk ki, akkor langyosan is mennyei:)

p8_3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr427585526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2015.07.03. 08:43:37

Szösz...

mmi a szar az a xilit?

fuf87 2015.07.03. 08:46:35

Kedves Shabby Bear,

A xilit nem más, mint a nyírfacukor, ami egy természetes édesítőszer, előnye, hogy cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják. :)

Üdv:
Szöszi
süti beállítások módosítása