Ha akarsz valami meggyeset, még megjátszhatod, de a helyedben sietnék. Mivel Anyósék kertjében több meggyfa is álldogál, hát nekiestünk őket megkopasztani, persze a termés nagy részéből pálinka lesz, (ez nem egy elszomorító dolog természetesen) de amiből nem? Na abból csináltam hideg meggylevest és meggyes pitét:)
Remek antioxidáns, vértisztító hatása van, segít a májnak, a vesének és a szívnek. Jótékony hatásait még sorolhatnám, de ennyit a spoilerezésről, akit érdekel, nézzen utána. Arra figyeljünk, hogy ha lekerül a fáról, gyorsan használjuk fel, vagy tegyük hűtőbe, különben hamar pusztulásnak indul:)
Hideg meggyleves
Minden jól felkészült háziasszonynak kell, hogy legyen egy variánsa eme tipikus nyári ételből. Akinek nincs, az szerezzen egyet tüstént, például ezt :)
- 80 dkg meggy kimagozva
- 10 dkg xilit
- 2 dl vörösbor
- 2 dl tejszín
- fahéj, szegfűszeg, vaníliarúd/aroma ízlés szerint
-1 l víz
- fél lime leve
A meggymagozás nem a kedvenc konyhai tevékenységeim egyike, de mivel nincs meggymagozóm, de fogok egyet venni, én kézzel, gumikesztyűvel felszerelkezve vágtam bele. Jó tanácsok: ne vegyél világos ruhát, csak valami ócska rongyot, amit nem sajnálsz és ne kapj idegbajt, ha nem megy túl gyorsan, jó munkához idő kell, nem? Ha végképp besokalltál, szólj a pasidnak, hogy befejezheti amit te elkezdtél, pláne, ha ő követelte a meggylevest.
Szóval miután átmostam és kimagoztam a szentlőrinckátai meggycsapatot, fogtam egy edényt és jól kinyomkodtam a meggyek levét, majd egy edényben a vörösborral, xilittel és vízzel felforralom.
(Annyi vizet adjak hozzá amennyire hosszúra tervezem a levest. Én kb egy litert nyomtam hozzá, de csak érzéssel.)
Majd hozzáadom a kimagozott meggy felét. Mehetnek hozzá a fűszerek.
Ha még egyet rottyant, hozzáadom a tejszínt. Majd fogom a botmixert és pürésítek.Belefacsarom egy fél lime levét is.
Majd hozzáadom a meggy másik felét, hogy legyen benne egész meggy is, és legyen sűrűsége is. Tálalásnál egy kis friss mentával vagy citromfűvel bolondíthatom.
Lehűtve a tuti. (Ja és ha nagyon vagányak vagyunk, megspékelhetjük egy ek barna rummal is.)
Meggyes Pite
Ez szerintem a másik klasszikus dolog, amit érdemes elkészíteni meggyből. Tényleg egyszerű, gyorsan megvan és még az is megeszi, aki nem meggy fan.
A tésztához:
- fél kg liszt
- egy Rama margarin
- 1 tojás + 1 tojás sárgája
- 4-5 ek xilit
- 1 sütőpor
- 2 csipet só
A töltelékhez:
- 1 kg meggy
- 1 vaníliás pudingpor
- 4-5 xilit
- sok-sok fahéj (érzéssel)
- 1,5 dl vörösbor
Na szóval a tésztát összegyúrjuk a fenti hozzávalók felhasználásával. Bevágjuk a hűtőbe folpakban egy órácskára pihenni.
Időközben összerakjuk a tölteléket, ahol a meggyet megint kimagozzuk, megxilitezzük és állni hagyjuk, hogy kiengedje a levét. Majd a levet a vörösborral felöntve felrottyantjuk, beleöntjük a pudingport, lassú tűzön hagyjuk besűrűsödni, majd hozzáadjuk a meggyet és a fahéjat.
A tésztát kettészedjük, kivajazott tepsibe tesszük az egyik felét kinyújtva, jöhet rá a töltelék, majd a másik felét kinyújtva a tetejére pakoljuk, én rácsozva oldottam meg a kérdést.
A megmaradt fehérjével megkenhetjük a felső tésztaréteget, majd berakhatjuk a tepsinket fél órára a 180 fokos, légkeverésen dübörgő sütőbe.
Hagyjuk kihűlni, különben folyni fog a töltelék, ha két órát hűlt, akkor vághatjuk, na persze, ha nem bírjuk ki, akkor langyosan is mennyei:)