Nos idén sem hagyhattuk ki...muszáj volt pár üveggel bevágni a spájz polcára, egyedi címkézéssel, szezonja van, isteni, és egészséges.
Tavaly sokféle variációt készítettünk, amihez itt a link, ha valakit érdekelne a marcipános, fehér csokis, whiskeys levendulás vagy gyömbéres eperdzsem.
http://fruzsifoz.blog.hu/2014/06/23/variaciok_eperdzsemre_uvegbe_zart_szeretet
Na de visszakanyarodva, idén csak kétféle született, sima és a mentás.
Kindly reminder, avagy a szentháromság legyen szó bármilyen lekvárról:
1 kg gyümölcs - 10 dkg xilit - 1,5 dzsemfix 3:1
Tehát fogtunk 5 kg epret, és a fenti arányok és adagolás mellett megszületett belőle egy hatalmas dézsa lekvár. Ne felejtsük el az üvegeket és a fedőket is előkészíteni maximális odafigyeléssel, hiszen ha tél derekán az összes befőttünk egy kis higiéniai baki miatt mehet a kukába, az fájdalmas. Szóval üvegeket 2-3x alaposan átmosni (én mosogatógépben szoktam) és a fedőket kifőzni. A gyümölcsöt alaposan átmosni és a necces részeket eltávolítani.
Eper mehet a tűzhelyre, xilit rajta, felrottyantom egyszer, hozzáadom a dzsemfixet, majd még egyszer. Ha nem akarom, hogy egész szemek maradjanak, botmixerrel pürésítem. (Tavaly szemes készült, idén turmixolás volt.)
Majd mérőedény segítségével kiöntöm az üvegekbe, vigyázat, állati forró!
És akkor a mentáshoz - körülbelül 4-5 üveg 3 dl-s lekvárhoz egy nagy csokor friss mentát alaposan átmosok, apróra vágok, ráhalmozom a kijelölt üvegek tetejére, majd nemes egyszerűséggel belekeverem.
Jöhetnek a fedők. A fejre állítás és a hűtés. Ha kihűlt, elő a címkékkel.
Csak hogy pár üveget mutassak, mert cuki:
És még valami, remek ajándék a családtagoknak, barátoknak, kollégáknak is. Mi a legjobb barátainknak egy saját fotós címkét készítettünk, imádták...Egy szónak is száz a vége -kár lenne kihagyni, mert egyszerű és az eredmény magáért beszél.