Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Mentás Eperdzsem

2015. június 14. - fuf87

n1.jpg

Nos idén sem hagyhattuk ki...muszáj volt pár üveggel bevágni a spájz polcára, egyedi címkézéssel, szezonja van, isteni, és egészséges.

Tavaly sokféle variációt készítettünk, amihez itt a link, ha valakit érdekelne a marcipános, fehér csokis, whiskeys levendulás vagy gyömbéres eperdzsem. 
http://fruzsifoz.blog.hu/2014/06/23/variaciok_eperdzsemre_uvegbe_zart_szeretet 

Na de visszakanyarodva, idén csak kétféle született, sima és a mentás.

Kindly reminder, avagy a szentháromság legyen szó bármilyen lekvárról:

1 kg gyümölcs - 10 dkg xilit - 1,5 dzsemfix 3:1 

n2.jpg

Tehát fogtunk 5 kg epret, és a fenti arányok és adagolás mellett megszületett belőle egy hatalmas dézsa lekvár. Ne felejtsük el az üvegeket és a fedőket is előkészíteni maximális odafigyeléssel, hiszen ha tél derekán az összes befőttünk egy kis higiéniai baki miatt mehet a kukába, az fájdalmas. Szóval üvegeket 2-3x alaposan átmosni (én mosogatógépben szoktam) és a fedőket kifőzni. A gyümölcsöt alaposan átmosni és a necces részeket eltávolítani.

n4.jpg

Eper mehet a tűzhelyre, xilit rajta, felrottyantom egyszer, hozzáadom a dzsemfixet, majd még egyszer. Ha nem akarom, hogy egész szemek maradjanak, botmixerrel pürésítem. (Tavaly szemes készült, idén turmixolás volt.)

n3.jpg

Majd mérőedény segítségével kiöntöm az üvegekbe, vigyázat, állati forró!

n5.jpg

És akkor a mentáshoz - körülbelül 4-5 üveg 3 dl-s lekvárhoz egy nagy csokor friss mentát alaposan átmosok, apróra vágok, ráhalmozom a kijelölt üvegek tetejére, majd nemes egyszerűséggel belekeverem.

n6.jpg

n8.jpg

Jöhetnek a fedők. A fejre állítás és a hűtés. Ha kihűlt, elő a címkékkel.

n9.jpg

Csak hogy pár üveget mutassak, mert cuki:

n10.jpg

És még valami, remek ajándék a családtagoknak, barátoknak, kollégáknak is. Mi a legjobb barátainknak egy saját fotós címkét készítettünk, imádták...Egy szónak is száz a vége -kár lenne kihagyni, mert egyszerű és az eredmény magáért beszél. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr397543234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása