Igaz, hogy még nincs itt a lecsó szezon, de mivel az utóbbi napokban igazán meleg, nyárias idő köszöntött ránk, úgy döntöttem, nálunk hamarabb kezdődik idén - annyi különbséggel, hogy nem a klasszik magyar verzióval indítottunk, hanem egy török verzióval, mely a türlü névre hallgat, valahol elkészítik húsosan is, én ezúttal a vega opciót részesítettem előnyben.
Hozzávalók:
-1-2 csomag feta sajt (függően attól, mennyire vagy sajtmániás)
- 1 nagyobb padlizsán
- 1 nagyobb cukkini
- 2-3 fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 zöld és 2 sárga paprika
- 2-3 közepes méretű krumpli
- 3-4 közepes méretű paradicsom
- 1 hámozott paradicsom konzerv
- 2 dl fehérbor
- só, frissen őrölt bors, oregánó
- 4 ek olívaolaj
- friss petrezselyem & menta
+
teljes kiőrlésű bagett a fogyasztáshoz és a tunkoláshoz!
Első körben a padlizsánokat vékony karikákra vágjuk, majd enyhén sós vízben fél órára beáztatjuk, hogy ne legyenek keserűek.
Majd felszeleteljük a hozzávalókat, és fogunk egy kisebb méretű tepsit, melynek aljára egy kevés olívaolajat csöppentünk. Erre jöhet első rétegként a vékonyra szelt cukkini, melyet finoman megsózunk, és egy kis frissen őrölt borsot is adunk hozzá.
Erre jöhet egy réteg karikára felvágott vöröshagyma, zöldpaprika és petrezselyem. Közéjük jöhet egy kevés összezúzott fokhagyma.
Erre a kockákra vágott paradicsom, a friss menta és az előfőzött burgonya. (ha nincs kedved előfőzni, beteheted a mikróba 3 percre)
Majd ismét hagyma, paradicsom, zúzott fokhagyma. A padlizsánkarikákat én oldalra állítottam be, ahogy a képeken is láthatjátok, de ízlések és pofonok. Én addig raktam a rétegeket, amíg volt zöldség. (A rétegek közé morzsolt oregánót szórtam)
Majd elkészítem az "öntetet": egy hámozott paradicsomkonzervvel összekeverek 2 dl száraz fehérbort (Mivel épp Bussay Esküvét fogyasztottam - ami mellesleg az egyik kedvencem, ez borult bele.)
Még hozzáadom a 4k olívaolajat, oregánót, kevés sót és borsot, és leöntöm a felső réteget, majd még friss petrezselymet teszek rá. (szépen befolyik majd mindenhová)
Majd a kis tepsimet bevágom a 200 fokra előmelegített sütőbe, 40-50 percig hagyom sülni.
Miután megsült, kockára vágott feta sajttal és friss petrezselyemmel tálalom. Friss bagettel és fehérborral mennyei. Enjoy :)