A pénteki fogorvos után célba vettük a budaörsi tescót, ahol este tízig bóklásztunk. Tekintve, hogy eddig vasárnapi vásárlók voltunk, ez nekünk valódi trauma március tizenöt óta. Épp kiégetten vánszorogtunk a polcok között, amikor megpillantottam egy csicseriborsó konzervet és megvilágosodtam. Ötletemet nem követte elsöprő siker, mivel Gábor és köztem a következő párbeszéd zajlott le:
G:"A csicseriborsó a középmezőnyben foglal helyet a wish-listemen"
F: "Akkor talán főzöl Te a hétvégén?"
Így történt, hogy mindenféle dolgokat beszereztünk a leveshez, amit ajánlok mindenkinek, aki ódzkodik a csicseriborsótól, mert igazán egyszerű, kiadós, finom és laktató ételről beszélünk. Na de nézzük a jótékony hatásait: kevés kalóriát tartalmaz, tele van B és E vitaminnal, karotinnal, segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és borsófóbiásoknak is sikerrel eladható, hiszen az én pasim is megette és mosolygott közben :)
Hozzávalók:
- 1 csicseriborsó konzerv
- 1 kukorica konzerv
- 2 dl tejszín
- 2l alaplé
- 5-6 kisebb krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egy fél csomag reszelt sárgarépa
- 1 kaliforniai paprika vékonyra szelve
- só, piros paprika, frissen őrölt bors
- 2-3 ek dijoni mustár
Feltétnek: kolbász, kukorica, friss petrezselyem és metélőhagyma
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a fokhagymát is.
Félrehúzzuk az edényt, jöhet rá a só és a pirospaprika, majd a kockákra vágott krumpli és a reszelt sárgarépa.
Kicsit hagyjuk párolódni, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt kaliforniai paprikát, és felöntjük az alaplével.
(Kezdjétek a főzést a megfelelő méretű fazékkal, nekem a felöntés előtt cserélnem kellett egy nagyobbra, mert nem fért volna bele abba, amit eredetileg választottam, én a tapasztalt háziasszony...) Kábé negyed óra elteltével hozzáadjuk a csicseriborsót.
Hozzáadunk tíz perc elteltével 2-3 ek mustárt. Hagyjuk rotyogni a levest a kondérban, majd amikor a borsó és a krumpli is megpuhult (kábé 20-25 perc) jöhet hozzá a kukorica konzerv 3/4-e, és a tejszín.
Ne spóroljunk a frissen őrölt fekete borssal sem! Botmixerrel pürésítünk, és kész is vagyunk.
Én kolbászchipset készítettem feltétnek, valamint a megmaradt 1/4 kukoricakonzervből szórtam kukoricát a tetejére és végezetül petrezselyemmel hintettem meg.
Ez lett belőle, és egy mosolygó Gábor, akinek a wish listjén talán előrébb kerültek a csicseriborsóból készült kaják. Jó étvágyat! ;)