Diácskának szeretettel :)
Ez az étel egy örök klasszikus, és itt is érvényben van a kijelentés, ahány konyha annyi verzió. Én most megosztom Veletek az enyémet. Valaki szárazabban szereti, én a szaftosabbat preferálom. A brassói gyerekkorom egyik kedvenc étele, Anyukám most biztos mosolyog, amikor ezt olvassa, mert megszámolni sem tudom, hányszor követeltem Tőle ebédre vagy vacsira:) És ami azt illeti, most is előkelő helyen van a favok között, mert bármikor remek választás, pláne ebben a zimankóban, azontúl, hogy laktató, a legtöbben nem kicsit szeretik és nagyon egyben van :)
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéscomb
- 1 kg krumpli
- 2-3 közepes fej vöröshagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 zöld paprika (én csípőset használtam)
- 1 kápia paprika (nekem piros volt otthon)
- 25 dkg húsos szalonna
- só, bors, pirospaprika, majoranna, kömény
- 3 dl alaplé
- 1 hámozott paradicsom konzerv/néhány közepes méretű paradicsom
- 1 csokor petrezselyem (opcionális)
A húst csíkokra vágom. A szalonnát kockákra vágom, és pirosra sütöm, majd az ebből nyert olajon megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, ehhez hozzáadom a húscsíkokat, sózom, borsozom, ill. a többi fűszerrel is ízesítem. (Ízlés szerint - én nem spóroltam semmivel, tekintve, hogy jobban kedveljük a markánsabb ízeket.) Ha a hús kifehéredett, hozzáadom a karikákra vágott paprikákat is. Majd felöntöm a levesalaplével, és hagyom kicsit rotyogni. Ezt követően hozzáadom a paradicsomokat, hagyom hogy elfője a levét és sűrű szaft képződjön. Ha a hús megsült, leveszem az edényt a tűzről.
Közben a krumplikat meghámozom, nagyobb kockákra vágom és olajban kisütöm, majd összeforgatom a krumplikat a hússal. (ha használunk petrezselymet, adjuk hozzá itt frissen, felaprítva.)
Utána pedig learatom a konyhában a babérokat, amikor ránézek Gábor arcára, aki annyira el van foglalva az evéssel, hogy minimálisan kommunikatív - ez talán a legfőbb ismérve annak, hogy ismét sikerült valami finomat készítenem:) Jó étvágyat hozzá :)