A fák is levetkőztek, felkínálkozva a télnek, mi pedig egyre vastagabb cuccokban parádézunk, kvázi mindjárt December. Nálam ez egy dolgot jelent, a krémleves kavalkád idejét. Imádom, hogy a különböző alapanyagokból mennyire változatos és szívmelengető fogásokkal lehet kedveskedni azoknak, akiket szeretünk.
Én ezúttal a sült paprika krémlevesre szavaztam, nem túlságosan pepecselős, kellőképpen pikáns és remekül kijön benne a kápia íze. Menüsorba is simán beilleszthető, bár csak óvatosan a mennyiséggel, könnyen jóllakhatunk vele.
Hozzávalók:
- 1 kg kápia paprika (én most pirosat szermányoltam)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 közepes fej lila hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1,5-2 dl száraz fehérbor (én Irsait öntöttem hozzá, mivel épp azt szürcsiztem főzés közben - mint tudjátok szeretek borral főzni, és néha az ételbe is teszek!)
- 1 l leves alaplé
- 2 dl tejszín
- 3-4 ek mascarpone (csak, hogy még sokkal krémesebb legyen)
- kevés balzsamecet
- kevés szárított chili paprika (óvatosan)
- só, frissen őrölt bors
a tetejére: pirított fenyőmag + feta sajt
Kicsumázzuk a paprikákat, majd egy tepsibe pakoljuk őket, kevés olíva olajjal meglocsoljuk, és 200 fokra előremelegített sütőben 20-25 percig sütjük őket. Miután kivesszük a tepsit, megszabadítjuk őket a héjuktól és félretesszük.
Az apróra felvágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a paprika húsát.
Ezt követően felöntjük a fehérborral, fűszerezünk, majd jöhet az alaplé, és hagyjuk felrottyanni.
Jöhet hozzá a tejszín és a mascarpone, végül botmixerrel besűrítjük.
Tálalásnál mehet hozzá egy kis pirított fenyőmag és feta sajt. (maybe egy kis zöld fűszer, én friss petrezselymet kínáltam hozzá.)